Endesa eleva un 47% els guanys el primer trimestre

L'elèctrica guanya 372 milions i es beneficia del preu més baix al mercat majorista

La companyia elèctrica Endesa va obtenir un benefici net de 372 milions d'euros el primer trimestre del 2018, un 47% més que el mateix període de l'any anterior, gràcies a l'impuls del negoci liberalitzat i a uns preus de l'electricitat més baixos que l'any passat al mercat majorista.

Segons ha informat Endesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el benefici brut d'explotació (ebitda) va augmentar un 25%, fins als 880 milions d'euros, mentre que els ingressos van caure un 1%, fins als 5.169 milions d'euros.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha dit que la gestió integrada del marge, unida a la normalització de les condicions de mercat, la millora significativa del marge del gas, la bona evolució del negoci regulat i la reducció dels costos fixos de la companyia han sigut claus en els resultats del trimestre.

Endesa ha explicat que la seva estratègia en el negoci liberalitzat li va permetre incrementar un 38% el marge, cosa que va comportar que l'ebitda fos més del doble que el del primer trimestre del 2017 gràcies, entre altres factors, a la caiguda dels preus de l'electricitat al mercat majorista, que va ser del 13,5%.

Per la seva banda, el negoci regulat va incrementar el seu marge un 1%, principalment arran de la millora en la retribució de la distribució.

El deute financer net va augmentar en 1.062 milions d'euros respecte al 31 de desembre del 2017, a causa de l'excepcionalment baix flux de caixa que hi ha hagut al trimestre i al pagament al gener d'un dividend a compte del 2017, que va suposar a la companyia el desemborsament de 741 milions d'euros.

La producció total en el període va ser de 18.512 gigawatts l'hora, un 2,5% menys que el primer trimestre del 2017, amb un fort increment de la hidràulica i la renovable, el 35% i el 22% respectivament, mentre que les produccions amb gas natural i d'origen nuclear van caure un 13% i un 7% respecte als tres primers mesos de l'any passat.

En volum, les vendes d'Endesa al mercat liberalitzat van disminuir un 1,6% i en el regulat un 1%, mentre que les de gas van augmentar un 4% i l'electricitat distribuïda un 2,6%.