FISCALITAT
Economia 25/04/2018

Espanya, quart país que menys impostos recapta de l’eurozona

Montoro es felicita d’aquesta fita perquè ho veu un avantatge competitiu

Esther Herrera
2 min
Espanya, quart país que menys impostos recapta de l’eurozona

Brussel·lesMentre que el govern espanyol ja ha presentat els pressupostos generals de l’Estat amb una nova baixada de l’IRPF, Espanya es confirma com l’únic país de la Unió Europa que supera el 3% de dèficit i, a més, és el quart país per la cua de l’eurozona en recaptació d’impostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les últimes dades de l’Eurostat, l’agència europea d’estadística, durant el 2017 els països de la moneda única van tenir uns ingressos que, de mitjana, equivalien al 46,2% del PIB, però Espanya es va quedar molt lluny, amb uns ingressos de tan sols el 37,9%. Només recapten menys diners Letònia, Lituània i Irlanda, aquesta última amb una xifra especialment baixa gràcies a la seva agressiva política fiscal, plena d’avantatges per a les multinacionals estrangeres.

En ple creixement econòmic, la lògica suggeriria que la recaptació d’Espanya augmentés, ja que està entre les economies que més creixen de l’eurozona. No obstant, tot i que la recaptació creix en nombres absoluts, el PIB també creix i, per tant, en termes relatius, els ingressos tributaris gairebé no varien.

Si Espanya se situés en la mitjana europea de recaptació d’impostos, aflorarien prop de 100.000 milions d’euros, una xifra que comportaria superàvit i facilitaria el pagament de partides com les pensions.

En aquest sentit, Espanya ha anat a contracorrent del que feia la resta d’Europa. Mentre que tots els països ajustaven els seus dèficits a través d’un augment dels ingressos públics, Madrid ha reduït majoritàriament les despeses sense gairebé augmentar en els últims deu anys la recaptació en relació al PIB. De fet, en una entrevista recent a El Mundo, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, no només admetia que Espanya està “vuit punts per sota de la càrrega fiscal mitjana”, sinó que se’n felicitava. “L’esquerra vol una equiparació amb Europa, però jo no, perquè és també el nostre avantatge competitiu per a indústries com el turisme”, va dir el ministre.

Recepta a curt termini

El govern espanyol vol seguir amb una estratègia que entre les grans economies de la UE no es manté: Alemanya va recaptar un 45,2% del PIB, França un 53,9% i Itàlia el 46,6%. Així, Espanya té menys ingressos, una despesa social augmentada pel pes de les jubilacions d’una població cada cop més envellida, un estat del benestar que pateix per la minsa recaptació i la Seguretat Social amb el forat més gran de la seva història superant el 18.000 milions de dèficit. El govern de Rajoy intenta aplicar una recepta que passa per mesures a curt termini (com la rebaixa del IRPF a pensions) però segueix tenint el dèficit més elevat d’Europa.

Un dèficit que s’espera que sigui 2,2% l’any vinent, tot i que organismes com el Banc d’Espanya i l’Airef no ho veuen viable.

D’això també en dependrà que el creixement de l’economia es mantingui, tot i que encara cal veure què dirà la Comissió Europea sobre aquest punt. La setmana que ve presentarà les seves previsions sobre l’economia dels Estats membres i si manté Espanya entre els països que més creixen.

stats