Economia 02/01/2014

Washington va voler evitar que Sacyr guanyés la licitació de l'ampliació del Canal de Panamà, segons Wikileaks

L'ambaixada dels Estats Units va pressionar perquè l'empresa nord-americana Bechtel fes les obres

Ara
2 min
Les obres d'ampliació del canal de Panamà. AFP

BarcelonaL'Ambaixada dels Estats Units a Panamà va contactar amb membres dels consorcis i de la mateixa Autoritat del Canal de Panamà per esbrinar els preus de les ofertes de les empreses que van participar en el concurs per obtenir la licitació de l'ampliació del Canal de Panamà, segons ha fet saber aquest dijous Wikileaks.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, els diplomàtics nord-americans a Panamà van assegurar que Sacyr estava tècnicament en bancarrota i que no podria executar el projecte i van posar en dubte que l'empresa espanyola tingués la capacitat d'executar les obres, que es fan conjuntament amb el Govern panameny.

Aquesta suposada campanya per desacreditar Sacyr tenia com a objectiu que l'empresa nord-americana Bechtel guanyés el concurs per realitzar l'ampliació del canal.

Segons uns documents oficials, l'ambaixada nord-americana va demanar informació a una assessora independent del procés, la consultora CH2MHill, i va arribar a la conclusió que tan sols les empreses ACS i Bechtel estaven capacitades per realitzar les obres, perquè Sacyr estava "a la vora de la bancarrota". A més, aquesta consultora va concloure que Sacyr "havia enviat una proposta tècnica que no podria ser mínimament acceptable".

"Una victòria de Sacyr seria desconcertant. Es considera que Sacyr està en bancarrota i està sent apuntalada pel govern espanyol", va dir l'ambaixada nord-americana.

Un cop que Sacyr va guanyar la licitació, l'ambaixadora nord-americana a Panamà, Barbara Stephenson, va comunicar al departament d'Estat: "Sospitem que Sacyr, amb problemes financers, va ser capaç d'oferir un preu sorprenentment baix gràcies al suport del govern espanyol".

A més, l'ambaixada va apuntar que Sacyr hauria obtingut garanties estatals amb la qual cosa podria haver violat les normes europees de competència. Finalment, però, l'ambaixada dels Estats Units va reconèixer que Sacyr no havia violat les regles del concurs.

stats