Economia 09/04/2013

L'FMI dóna suport a les agressives polítiques monetàries dels EUA i el Japó i insinua que Europa hauria de fer igual

L'organisme descarta que les decisions de la Fed i el Banc del Japó provoquin un "sobreescalfament" de l'economia o que disparin la inflació

Agències / Ara
1 min

WashingtonEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha aplaudit les agressives decisions monetàries dels Estats Units i el Japó. Tant la Reserva Federal nord-americana com el Banc del Japó han anunciat recentment mesures per estimular l'economia a base d'injectar diners al sistema, deixant el Banc Central Europeu com l'únic gran banc central que manté una estratègia conservadora.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els crítics asseguren que aquestes mesures poden descontrolar la inflació, però avui l'FMI ho ha descartat en considerar que aquest risc és "notablement baix". Igualment, el Fons ha descartat que les mesures puguin "sobreescalfar" l'economia.

"Les nostres anàlisis suggereixen que l'actual política monetària expansiva és poc probable que tingui conseqüències inflacionàries negatives", diu l'informe 'Perspectives Econòmiques Globals'. Amb aquest informe, que dóna suport a la Fed i el Banc del Japó, l'FMI sembla insinuar que el BCE hauria de fer el mateix: no preocupar-se per la inflació i aplicar polítiques agressives, una idea que no satisfà alguns dels països de l'euro, principalment Alemanya.

El Banc del Japó ha començat aquest dimarts la compra de deute públic nipó, un nou programa d'estímul anunciat la setmana passada amb l'objectiu d'injectar diners als mercats i acabar amb la deflació.

D'altra banda, la Fed porta més de tres anys amb els tipus d'interès entre el 0% i el 0,25% (a més d'aplicar diverses injeccions de capital). Tot i que el BCE manté els tipus d'interès en el nivell més baix de la seva història (el 0,75%) des de fa més d'un any, els països de la perifèria europea reclamen que aquest nivell es rebaixi encara més.

stats