INDÚSTRIA
Economia 11/09/2011

Ficosa espera tancar el conveni a Viladecavalls per fer el pla de reconversió de la planta de Sony

El principal escull és l'increment salarial dels 900 treballadors de la fàbrica

Efe
2 min

BarcelonaEl pla de reconversió industrial de l'antiga planta de Sony a Viladecavalls s'està veient afectat per les dificultats per tancar el conveni salarial, esculls que han portat Ficosa a endarrerir el calendari d'aplicació i a dilatar la presa d'algunes decisions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ficosa, grup de components d'automoció, es va fer càrrec ara fa un any de la planta de Sony amb la intenció de concentrar-hi part de la seva activitat i convertir-la en un centre d'innovació en el camp de l'electrònica, fet que li permetrà transformar i diversificar productes i clients.

L'operació, el procés de reconversió industrial més gran dels últims anys a Espanya, ha obligat a una reorganització del grup, que tancarà el seu centre a Mollet del Vallès i farà de la fàbrica de Rubí un centre d'excel·lència en renovables.

Enmig d'aquest procés, les dificultats que han sorgit per tancar l'acord salarial per a 2011 a Viladecavalls està endarrerint decisions vinculades a l'inici de la fabricació de nous productes, segons han assegurat a Efe fonts de l'empresa i sindicals.

Les noves instal·lacions necessiten ser validades abans d'emprendre noves línies de producció i aquest procés, que triga tres mesos, encara no s'ha iniciat per la desconfiança que suscita en la direcció l'actual estat de la negociació del conveni.

Les mateixes fonts empresarials han apuntat que "urgeix" un acord per desbloquejar l'actual situació ja que Sony només va garantir càrrega de treball (el muntatge de televisors) per a 2011 i 2012, per la qual cosa la planta hauria d'estar preparada per poder assumir al 2013 la fabricació de nous productes.

Malgrat aquesta situació, operaris de la planta han començat ja a produir alguns dels nous productes, com són algunes palanques de canvi, i la direcció confia que els problemes actuals no quedin més que en una anècdota.

El principal obstacle en la negociació del conveni és la reclamació dels sindicats que l'empresa apliqui al voltant de 900 treballadors de Viladecavalls les pujades que preveu el conveni col·lectiu per a la indústria siderometal·lúrgica de la província de Barcelona.

La direcció del grup s'acull a la clàusula d'inaplicació salarial d'aquest conveni per no dur a terme una pujada salarial que calcula seria del 10 per cent en dos anys, mentre que ofereix un increment per al 2011 de l'1,75%.

Els sindicats han demanat a la Generalitat que tuteli el procés de negociació perquè sigui garant dels acords signats per facilitar l'operació de compra de la planta de Sony, que va requerir d'un préstec públic, i han denunciat que Ficosa "ha amenaçat" amb un ERO temporal a partir de gener de 2012 si no s'accepta la seva proposta salarial.

Empresa i sindicats sí que han aconseguit tancar acords salarials per a una part dels empleats de Mollet i els del centre de Barcelona, que es regeixen pel conveni d'oficines i despatxos, mentre que els treballadors de Rubí també tenen bloquejades les negociacions perquè depenen del conveni del metall.

Quan es completi el procés de reconversió, a Viladecavalls treballaran a prop de 1.600 treballadors, 920 procedents de Sony més 700 de Mollet (400 d'ells enginyers, 300 dels quals procedeixen de Rubí i 50 del centre de Barcelona).

stats