Economia 14/11/2016

Fins a 12 cèntims d’impost per litre de beguda ensucrada

La llei estableix que les empreses hauran de repercutir l’impost obligatòriament al consumidor final de la beguda

X.g. / A.m.
3 min
Fins a 12 cèntims d’impost per litre de beguda ensucrada

BarcelonaL’ampolla de litre i mig de Coca-Cola es podia comprar ahir al supermercat per 1,14 euros, independentment que fos la versió tradicional del popular refresc, la light o la zero. Però això canviarà aviat si s’aprova la llei d’acompanyament dels pressupostos, que incorpora l’impost sobre begudes ensucrades envasades. Un impost que grava amb 0,08 euros per litre les begudes que portin entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, i que pujarà a 0,12 euros per litre quan es superin els 8 grams per cada 100 mil·lilitres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per tant, si s’aprova la llei, l’ampolla de litre i mig de Coca-Cola normal passaria a costar 1,32 euros, perquè té 10,6 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, mentre que la ligth i la zero mantindrien el preu d’1,14 euros, perquè no porten sucre.

A més, la llei estableix que les empreses hauran de repercutir l’impost obligatòriament al consumidor final de la beguda, de tal manera que no es podrà compensar reduint els marges. Així, la versió light i la zero sempre seran més barates que la versió clàssica del refresc.

L’impost no només afecta aquesta coneguda marca de refrescos. Per exemple, el seu gran competidor, Pepsi, també es veurà afectat perquè la seva versió clàssica incorpora també 10,6 grams de sucre. N’hi ha d’altres. Els sucs de fruita -o begudes que porten suc de fruita diluït- en general estan ensucrats, entre 8,1 i 10,3 grams els 100 mil·lilitres, amb la qual cosa també pagarien el tipus màxim del gravamen. Una cosa similar passa amb la majoria de refrescos amb gust de fruita, com Fanta (8,5 grams de sucre els 100 mil·lilitres) o Trina (8,9 grams els 100 mil·lilitres). No obstant, hi ha alguna marca se n’escapa, com és el cas de Sunny, que porta 3,4 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, i, per tant, no entraria ni al tram mínim del nou impost.

Tipus de begudes

L’argument que dóna el Govern en la creació d’aquest nou impost, segons es recull al projecte de llei, és “gravar el consum de begudes ensucrades envasades pels seus efectes en la salut de la població”.

Un argument de salut pública que no només afecta els coneguts refrescos i els sucs. Així, quedaran subjectes a aquests impost tot tipus de refrescos i sodes sense alcohol, de tot tipus de gust, que es venen en ampolles i llaunes. Però també estan subjectes a l’impost les begudes de fruites o les begudes esportives, és a dir, les que estan dissenyades per ajudar els atletes a rehidratar-se i reposar electròlits, el mateix sucre o altres nutrients. I també estan subjectes a aquest impost les begudes energètiques carbonatades -com el Redbull- que contenen grans quantitats de cafeïna, sucre i altres ingredients com vitamines, aminoàcids i estimulants a base d’herbes. Dins de les begudes subjectes a l’impost també hi ha les de te i cafè amb edulcorants calòrics afegits, o les llets endolcides o alternatives a la llet de vaca.

Per aquest impost a les begudes ensucrades el Govern, segons la proposta feta a la CUP en la negociació dels pressupostos, espera recaptar 31 milions d’euros l’any 2017 i arribar als 41 milions l’any 2018. El tribut sobre les begudes ensucrades forma part del paquet de nous impostos que proposa el Govern i que està previst que aportin 120 milions al pressupost del 2017 i més de 180 a partir del 2018.

Fa només un mes l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va recomanar gravar amb un 20% les begudes ensucrades per lluitar contra l’obesitat i la diabetis. L’argument d’aquest organisme internacional és la salut i proposa impostos com els que graven el consum d’altres productes que provoquen problemes de salut pública, com l’alcohol o el tabac.

No mata el greix, mata el sucre

stats