INDÚSTRIA
Economia 20/06/2019

La Fira acull un saló de maquinària tèxtil tan gran com el Mobile

ITMA, inaugurat ahir, preveu 127.000 visitants i un impacte econòmic d’uns 343 M€ a Barcelona

Xavier Grau
3 min
Imatge d’una màquina de punt circular a la jornada inaugural de l’ITMA d’ahir.

BarcelonaLes andanes de la línia 9 i els Ferrocarrils de la Generalitat a la plaça Europa eren plenes de gom a gom ahir a la tarda, cosa que només es veu a l’hivern, durant la celebració del Mobile World Congress. L’explicació és que havia arrencat a les instal·lacions de la Fira de l’Hospitalet el saló ITMA, d’una dimensió igual o més gran que el famós congrés de mòbils, dedicat a la maquinària per a la indústria tèxtil.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els organitzadors, aquesta fira preveu més de 127.000 visitants. Hi ha presents 1.708 empreses de 45 països diferents que ocupen tot el recinte de la Fira a Gran Via. La Fira l’organitza Cematex, el Comitè Europeu d’Associacions de Maquinària Tèxtil, format per les vuit principals patronals del sector, com l’espanyola Amec-Amtex. És una fira privada, que s’organitza cada quatre anys i que a Barcelona només s’havia fet el 2011. El període entre salons és llarg perquè les empreses només hi poden exposar autèntiques innovacions. Fins al punt que un comitè tècnic, el dia abans d’obrir, revisa tots els estands per comprovar que el que s’hi presenta és nou, i si detecta alguna màquina que no ho és o que ha sigut copiada d’una altra empresa, no permet que s’exposi. “Si no hi ha innovació no es pot exposar”, explica Jordi Galtés, president d’Amec-Amtex.

ITMA tindrà un impacte econòmic per a la ciutat d’uns 343 milions d’euros. A més, l’organització del saló té una complexitat superior a la de la majoria de salons, ja que s’hi exposa maquinària industrial en funcionament. És per això que aquesta fira dispara el consum elèctric, ja que és l’equivalent cada dia a una ciutat de 150.000 habitants.

A més, la preparació del saló requereix més temps que una fira habitual, ja que la maquinària s’ha de transportar a Barcelona i un cop a la fira s’ha de muntar. Això requereix temps i el transport d’equips tècnics especialitzats a Barcelona. Segons va explicar el director general de la Fira, Constantí Serrallonga, la celebració d’aquest saló va obligar a deixar sense cap altre esdeveniment el recinte de la Fira a l’Hospitalet des de fa 17 dies per poder muntar les màquines, i quan acabi la mostra, el dia 26, caldrà un altre període per desmuntar-ho tot. Aquests són alguns dels expositors locals que es troben a ITMA.

Pimes innovadores

Un sector dominat per empreses familiars exportadores

La indústria de la maquinària tèxtil a Espanya la formen majoritàriament empreses petites i mitjanes, d’origen familiar, però molt internacionalitzades, ja que el 81% de la seva facturació ve de l’exportació. Hi ha 70 empreses a l’Estat (el 70% a Catalunya i el 25% al País Valencià), que facturen en conjunt uns 600 milions i que ocupen unes 2.000 persones. El seu èxit radica en l’especialització, perquè són líders en el seu nínxol de mercat.

Cordes de tot tipus

Des d’amarratge per a vaixells a cordills per a la cirurgia

A la Fira s’hi poden trobar exemples d’aquest tipus d’empreses, com Ratera, una companyia de Manresa. Exposa una màquina que fa cordes que serveixen per amarrar transatlàntics o arrossegar pel mar plataformes petrolieres amb remolcadors, però també té una màquina exposada que serveix per fer un cordatge especial, amb una part rodona i l’altra plana, que s’utilitza en cirurgia per unir els tendons lesionats als ossos.

Recuperar una marca

Canmartex torna al mercat les màquines Jumberca

Jumberca va ser una marca líder a Catalunya i al món en màquines de punt. Però va fer fallida l’any 2002. Ara Canmartex ressuscita la marca amb una màquina de punt circular. L’empresa també presenta un altre aparell, un giny capaç de fer teixits amb diferents grau de compressió que s’utilitzen en medicina, i també teixits de tres dimensions, que s’utilitzen per a peces de protecció. Per exemple, per a persones que treballen amb ganivets.

Texans sostenibles

El rentat a la pedra de les peces de roba ja és història

Jeanologia ha desenvolupat tot un sistema per al tractament de peces texanes que estalvia energia i aigua i no utilitza elements químics com el permanganat. Un làser dona a les peces sensació de gastat o estrips sense haver de rentar-les a la pedra; es fa servir ozó en lloc d’aigua per al rentat i nanobombolles per al tractament, i la poca aigua utilitzada es recicla amb una altra màquina. Els 70 litres d’aigua per peça es redueixen en un 80%. Per a una fàbrica, 50.000 metres cúbics d’estalvi anual.

Reinventar-se

D’imprimir ceràmica a fer estampar peces de vestir

Kerajet és un cas d’empresa que s’ha reinventat. Especialitzada en la impressió digital de ceràmica, va patir la crisi de la construcció i va pivotar aplicant la seva tecnologia a la indústria tèxtil. Ara és un líder mundial en impressió digital.

stats