Economia 06/05/2019

Foment fitxa com a lobistes Carles Campuzano, Vicente Martínez-Pujalte i Valeriano Gómez

La patronal també nomena com vicepresident el líder de Cecot, Antoni Abad

Leandre Ibar
3 min
Vicente Martínez Pujalte, Carles Campuzano, Manuel J. Silva i Valeriano Gómez.

BarcelonaLa patronal catalana Foment del Treball ha anunciat el fitxatge com a lobistes de quatre ex alts càrrecs polítics: Valeriano Gómez, exministre de Treball en el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, Carles Campuzano, diputat del PDCat al Congrés fins a la legislatura que ha acabat recentment; Manuel Silva, també exdiputat al Congrés per CiU (entre el 1995 i el 2004, com a quota d'Unió) i actual advocat al bufet Roca Junyent, i Vicente Martínez-Pujalte, exdiputat del PP al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'organització empresarial, els quatre expolítics seran consellers assessors de Public Affairs de la patronal, un càrrec no retribuït econòmicament. En una roda de premsa, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha qualificat aquest dilluns els expolítics com "quatre persones de molt nivell i prestigi, de la confiança de la Junta" de l'entitat empresarial.

Segons Sánchez Llibre, les quatre incorporacions han de servir per "donar més eficàcia a la gestió" de Foment, així com "més contactes" amb els Parlaments català, espanyol i europeu, amb els governs català i espanyol i amb els ens municipals. Amb els nous consellers, la patronal vol reforçar el seu paper de "lobi" a fi de ser "útil per als seus associats" i esdevenir una organització "de proximitat" amb les seves companyies associades, que "complimenti la defensa dels seus interessos" empresarials.

Sánchez Llibre ha dit que espera tenir una comunicació periòdica d'ell mateix i la resta de la junta amb els quatre consellers. "A vegades no és fàcil la comunicació amb els grups parlamentaris o amb els ministres corresponents", ha explicat el president de Foment, de manera que els quatre nous lobistes han de servir com a element de transmissió de les propostes de Foment a les institucions polítiques.

En aquest sentit, Sánchez Llibre ha defensat "la pràctica del lobisme": "No ens hem d'amagar", ha declarat. Segons el dirigent de Foment, "els empresaris utilitzem totes les armes que tenim al nostre abast", un fet que creu que els ciutadans han d'entendre.

El president de l'entitat patronal ha negat que la creació de la comissió de Public Affairs amb els quatre assessors es degui a la manca d'interlocutor de Foment a l'actual Congrés, un rol que tradicionalment havia tingut el grup parlamentari de Convergència i Unió i que ara no tenen les dues forces polítiques amb representació a la cambra: ERC i JxCat. "Segurament hauríem arribat a la mateixa conclusió si hi hagués hagut un altre interlocutor", ha dit.

Gómez va ser ministre durant només un any, entre el 2010 i el 2011, l'últim del mandat de Zapatero, després d'haver ocupat diversos càrrecs inferiors al ministeri de Treball, entre els quals el de secretari d'Estat. Entre el 2011 i el 2015 va ser portaveu socialista a la comissió de treball del Congrés. Abans d'entrar a la vida política, va ser economista del gabinet d'estudis del sindicat UGT i conseller del Consell Econòmic i Social

Martínez-Pujalte va deixar la política després de 23 anys com a diputat del PP al Congrés per Múrcia i València. L'exdirigent popular va estar involucrat en dues trames de corrupció, una per presumptes cobraments il·legals a través d'una empresa –que va ser arxivada l'any passat– i en el cas Eólica, en què la justícia investiga adjudicacions irregulars de parcs eòlics a Castella i Lleó i pel qual va ser imputat per cobrar suposadament 75.000 euros per una assessoria a una constructora mentre era diputat.

Carles Campuzano va ser diputat al Parlament de Catalunya entre el 1992 i el 1995, quan va passar a ser diputat per Barcelona al Congrés, sempre dins dels grups de Convergència i Unió. Posteriorment a la dissolució de CDC el 2016, Campuzano va continuar com a diputat dins del PDCat. Campuzano es va distingir com a membre de l'ala més moderada del partit, enfrontada al sector liderat per Carles Puigdemont.

Finalment, Foment ha fitxat l'exdiputat d'Unió Manuel Silva, que també és advocat de l'estat i membre del Consell d'Estat. Actualment treballa al bufet barceloní Roca Junyet, propietat de l'exdirigent de CDC Miquel Roca i Junyent.

A més, la junta de Foment ha aprovat aquest dimarts ampliar de sis a 14 el total de les vicepresidències de l'entitat, una de les quals serà ocupada per Antoni Abad, president de la vallesana Cecot, que es va reincorporar a Foment el febrer passat.

"Estabilitat" al govern espanyol

Davant el resultat de les recents eleccions generals, Foment compta que el PSOE podrà formar un govern encapçalat per Pedro Sánchez, al qual va demanar "estabilitat" i "moderació amb els plantejaments fiscals i econòmics". Segons el president de la patronal, cal que l'administració estatal opti per "una fiscalitat competitiva que no sigui lesiva amb els interessos de les empreses catalanes i espanyoles".

Sánchez Llibre també va confiar que Pedro Sánchez "pugui dur a terme les reformes estructurals necessàries" amb la complicitat de les entitats empresarials i els agents socials.

stats