Economia 22/07/2013

Funcas proposa un contracte únic i reduir la durada de la protecció d'atur

El vocal de la Fundació de les Caixes d'Estalvis ha defensat un sol contracte amb una indemnització de 10 dies per any treballat que pugui augmentar fins als 23 dies

Europa Press
2 min

MadridLa Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) proposa aplicar el contracte únic indefinit a Espanya com a revulsiu de l'ocupació. D'acord amb el darrer 'Quadern d'informació econòmica' de l'entitat, el contracte únic podria tenir una indemnització mínima de 10 dies, tot i que podria créixer progressivament fins als 23 dies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre les conclusions de Funcas també hi ha la recomanació de limitar més la durada de la prestació que reben els aturats (actualment el màxim a què tenen dret són dos anys).

El vocal del consell consultiu de la fundació, Guillerno de la Dehesa Romero, sosté que retallar temps de prestació resultaria més beneficiós que no pas la mesura que ha pres el govern espanyol de reduir l'atur a partir del sisè mes.

D'aquesta manera, un aturat passa de cobrar el 60% de la seva base de cotització a rebre'n només el 50% a partir del sisè mes sense feina.

Tot i advertir que l'augment de l'ocupació no serà fàcil, De la Dehesa ha defensat que les últimes reformes laborals contribuiran a fer que la creació de llocs de treball arribi més ràpid que en altres recessions.

De la Dehesa ha considerat que, si es dugessin a terme aquestes mesures, la taxa d'atur, a curt termini, es podria estabilitzar amb un creixement del PIB del 0,30%. A llarg termini, seria necessari l'1,35% del creixement per crear ocupació, segons els càlculs de Funcas.

El vocal de Funcas ha remarcat la importància d'ampliar les polítiques actives d'ocupació i fomentar la formació dual a través d'agències privades. Aquesta última mesura és la forma, segons De la Dehesa, per reduir el tres milions d'aturats de llarga duració.

El 2013 es tocarà fons

Després de repassar el context nacional i internacional, ha assegurat que a finals del 2013 la recessió podria començar a tocar fons i, així, el PIB podria tancar en positiu el 2014. El 2018, el creixement seria de l'1,6% i, per tant, l'economia seria capaç de crear ocupació.

Dos anys més tard, el 2020, l'atur podria caure un 40% perquè, a partir del 2014, es podrien crear 2,2 milions de llocs de treball. El 2025 seria l'any en què la taxa d'atur desestacionalitzada se situaria a nivells de l'eurozona (12,2%).

El 2024, el deute públic privat cauria al 110% del PIB, la meitat que el 2009, i no seria fins al 2030 que baixaria al 60%, complint així el Tractat de Maastrich. El 2014 assolirà el 96,8% en termes del tractat i, segons De la Dehesa, serà "difícil" reduir-lo.

stats