Gallego (CCOO) demana desvincular la negociació pressupostària del procés sobiranista

Alerta que un RUI provocaria conflicte si no té una majoria política i social suficient

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha retret que se supediti el debat pressupostari a "qüestions polítiques superestructurals", referint-se a les negociacions de JxSí i la CUP per als comptes del 2017 vinculats a la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont i a la reivindicació per part dels cupaires d'un referèndum unilateral d'independència (RUI).

"Creiem que supeditar el debat pressupostari a qüestions polítiques superestructurals i allunyar-se dels problemes concrets i materials de la gent és un error, especialment des de l'òptica de l'esquerra política que vol lluitar contra la desigualtat, la pobresa i transformar la realitat".

"Els pressupostos són un element important i només es poden supeditar a les necessitats de la gent i no a altres necessitats més superestructurals", ha sostingut, i ha considerat que la falta de pressupostos és el principal problema d'aquest començament de curs a Catalunya, ja que s'estan aplicant les mateixes polítiques que l'any passat perquè els comptes estan prorrogats.

Ha defensat que la política pressupostària "no es pot fer des dels despatxos" ni pot ser una moneda de canvi dels interessos dels partits, sinó que necessita majories parlamentàries sòlides, i ha reclamat també diàleg amb els agents socials i econòmics, ja que ha retret que el Govern va elaborar la proposta de pressupostos per a aquest any sense haver-se reunit abans amb sindicats i patronals. 

Sobre el RUI, Gallego ha argumentat que "la unilateralitat no és el mecanisme per aconseguir acords", i ha alertat que pot provocar conflicte perquè l'entorn social és molt divers i no hi ha un consens suficient. "Quan volem abordar conflictes polítics de l'envergadura del que tenim al davant cal buscar majories polítiques sòlides, i evidentment també suports socials importants, i això no ho estem veient", ha manifestat.