Economia 07/02/2018

Gas Natural guanya un 1% més gràcies a les vendes d'actius

La companyia salva els mobles i compleix el pla estratègic gràcies als extraordinaris

Dani Sánchez Ugart
3 min
Seu central de Gas Natural Fenosa, a Barcelona

MadridGas Natural Fenosa va aconseguir un benefici net de 1.360 milions d'euros el 2017. La xifra representa un 1% més que l'any anterior i, segons ha anunciat aquest dimecres la companyia, compleix amb l'objectiu previst en el pla estratègic de l'empresa. Tot i així, l'augment del benefici s'explica principalment per extraordinaris, perquè el resultat abans d'impostos de la companyia va caure un 22%, fins als 1.427 milions, que van quedar compensats per uns beneficis d'operacions interrompudes de 460 milions d'euros, un increment del 138% respecte al 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Villaseca ha rebutjat que s'hagin venut actius -sobretot a Colòmbia- per assolir els números compromesos amb els inversors, i ha justificat que es va vendre a més preu que el que els analistes preveien: "Es va rebre una bona oferta".

"Ha sigut un any molt dur, singularment per al negoci energètic a Espanya", ha afirmat el conseller delegat sortint de la companyia, Rafael Villaseca, que tot i així ha destacat el compliment dels objectius establerts en el pla estratègic, que havia fixat un benefici net d'entre 1.300 i 1.400 milions d'euros. Villaseca va ser substituït ahir al capdavant de la companyia pel fins ara conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, que ha estat present en la roda de premsa de presentació de resultats a Madrid, i ha demanat un "cert crèdit" per engegar el seu pla de gestió a la companyia.

Reynés sí que ha considerat que Villaseca ha de marxar "satisfet" malgrat el descens del benefici recorrent, de 100 milions d'euros. Villaseca ha assegurat que l'empresa "no ha deixat de fer allò que havia anticipat el mercat", i ha expressat la seva "satisfacció" pel seu pas per Gas Natural, on ha estat 13 anys com a primer executiu.

El resultat brut d'explotació va assolir els 3.915 milions d'euros, i en aquest cas, la xifra sí que representa un descens del 16,1% respecte al 2016, una vegada recalculada la discontinuïtat dels negocis de distribució i comercialització de gas a Itàlia, la distribució de gas a Colòmbia, la d'electricitat a Moldàvia i la generació elèctrica a Kènia. Tot i així Villaseca, ha destacat que l'ebitda recurrent es manté estable en 4,3 milions, un cop es tenen en compte les desinversions que ha fet la companyia.

La companyia energètica també ha anunciat que a partir d'aquest any tira endavant un nou pla d'eficiències per al període 2018-2020, que ha suposat uns costos de captura no recurrents el 2017 de 110 milions d'euros. Sense considerar aquest efecte, així com l'impacte d'Electricaribe, la disminució del resultat brut seria menor, del 8,8%, segons ha informat aquest dimecres la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Aquesta disminució es concentra en el negoci d'electricitat a Espanya, on l'evolució s'ha vist afectada per factors climatològics, amb contracció de la producció hidràulica per a Gas Natural Fenosa del 71,4%. El resultat brut d'explotació de l'activitat internacional va representar un 48,5% del total, mentre que el 51,5% restant corresponia a les activitats a Espanya.

De cara al 2018, Villaseca ha previst que el negoci de gas millorarà pel context internacional, i també tindrà un impacte positiu en els números de la companya el pla d'eficiècia.

Presidència de Cellnex

Reynés, que també és president no executiu de Cellnex, la filial d'Abertis que gestiona torres de telecomunicacions, no ha descartat que deixi de ser-ho, però ha emplaçat el consell d'administració de la companyia a decidir-ho.

Canvi de seu

Sobre el trasllat de la seu de Barcelona a Madrid que la companyia va decidir el 6 d'octubre després del referèndum i que va assegurar que seria "temporal" fins que finalitzés la situació de "tensió" política, Reynés ha dit que "quan la companyia i el consell considerin que és adequat prendre una decisió ho faran", però ha rebutjat mantenir l'apel·latiu de "temporal" i l'ha canviat per "revisable": "Tota decisió és sempre revisable i, per tant, adequada, sempre que no es prengui la contrària".

stats