Publicitat
Publicitat

COMERÇ

La Generalitat actua contra Desigual per haver obert diumenge

Felip Puig avisa la companyia que s’ha saltat tant la llei catalana com l’espanyola

La batalla dels horaris comercials comença a tenir derivades per als comerços. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va anunciar ahir que el Govern ha aixecat una acta contra la firma de moda Desigual perquè va obrir algunes botigues aquest diumenge. El problema, segons la Generalitat, és que la cadena catalana no només no va complir la legislació catalana sinó tampoc l’espanyola.

La companyia no ho nega. Al contrari, va admetre que havia obert les botigues de les Rambles, la d’Arcs i la macrobotiga de la plaça Catalunya que acaba d’inaugurar. Tot i no haver rebut encara l’acta, fonts de Desigual van assegurar que es va decidir obrir “complint la llei en vigor”.

De fet, la llei catalana està suspesa pel Tribunal Constitucional després que el govern de l’Estat presentés recurs. Però el conseller Puig va concretar que l’actuació contra Desigual és perquè va obrir incomplint tant la suspesa llei catalana com l’estatal. “Desigual va obrir aquest diumenge alguna botiga a Barcelona i no es pot emparar ni en la normativa catalana ni en l’estatal, i per això hem aixecat acta”, va explicar el conseller ahir al Parlament. La llei catalana permet obrir fora dels horaris comercials només a aquells establiments d’alimentació de menys de 150 metres quadrats.

Però, a més, diumenge no era hàbil comercialment a Barcelona, i Desigual, segons la Generalitat, també va incomplir la llei espanyola, que permet obrir fora d’horaris els comerços de menys de 300 metres quadrats de superfície de venda i que, a més, no formin part d’una companyia amb multitud de botigues. Un cas que, segons fonts del Govern, no afecta Desigual, ja que les botigues obertes podrien superar els 300 metres quadrats i són totes de la mateixa empresa.

Felip Puig ja va anunciar a principis de mes que es controlaria les obertures del comerç, tot i que havia dit que no es multaria els botiguers que obrissin més hores del que permet la llei catalana. Puig va argumentar que no hi hauria sancions per no “alimentar la inseguretat jurídica” dels comerciants. Tot i això, va explicar que es faria un control de qui obria o no per fer “una radiografia” del sector i amb voluntat estadística. Finalment, però, sembla que ha acabat optant per aixecar acta de les obertures de Desigual pel fet que també incompleixen la llei en vigor actualment, que és l’espanyola.

Front comú català

El conseller Felip Puig va lliurar ahir a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i als grups parlamentaris un manifest per blindar el model comercial català. I ho va fer envoltat de representants del sector, per deixar palès que hi ha un front comú contra la llei impulsada per l’Estat.

El títol del manifest és Declaració del comerç català en defensa del model propi del país. El conseller va qualificar d’acte de consens, amb el suport del 95% dels comerciants, el lliurament d’aquest manifest, on va anar acompanyat del president de Pimec Comerç, Alejandro Goñi. La declaració té el suport dels sindicats i les principals organitzacions dels comerciants, com la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), el Consell d’Empreses de Distribució de Catalunya (CEDAC) i l’Associació Catalana de Supermercats i Distribuïdores (CAT-DIS), a més de les associacions municipalistes Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya.

D’àmbit estatal dóna suport al manifest l’Associació Nacional de Centrals de Compres (ANCECO), però no signa el manifest l’Associació Nacional de Grans Empreses Distribuïdores (ANGED), la principal patronal de grans superifícies.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT