Economia 23/10/2016

El Govern també busca llogaters

La Generalitat ofereix 11 edificis i solars per 66 M€ a un màxim de 50 anys

Georgina Ferri
3 min
El Govern també busca llogaters

BarcelonaLa direcció general de Patrimoni de la Generalitat ha portat a la fira immobiliària Meeting Point un nou lot d’onze edificis i solars, però aquesta vegada, a diferència del que s’havia fet en les últimes edicions de la fira, no són per vendre, sinó per llogar, a través de les figures jurídiques del dret de superfície o de la concessió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquestes figures l’administració no en perd la titularitat i només cedeix un solar o un edifici a un tercer durant un període de temps -màxim 50 anys i mínim 20- a canvi del pagament d’un cànon periòdic, que al final de tot el període haurà representat uns ingressos per a l’administració de 65,7 milions pel conjunt del paquet. “És la primera vegada que es fa una oferta d’aquesta naturalesa, hi ha més maneres de gestionar el patrimoni més enllà de la compravenda”, explica a l’ARA el director general de Patrimoni, Francesc Sutrias, que també assegura que “l’obligació de la Generalitat és treure un rendiment del patrimoni que no és necessari per al servei públic.”

Edificis en desús i solars

El paquet està format per edificis en desús, com ara antigues seus de jutjats, o bé solars, com un al Fòrum de Barcelona o el que ocupava l’antiga escola de magisteri de Lleida, que va ser enderrocada al setembre i que ja feia 23 anys que estava abandonada, després que s’hi detectés aluminosi en l’estructura. També destaca la Ciutat de Repòs i de Vacances de Tarragona, que està en bon estat. “Els usos són bàsicament per a equipaments o oficines, tot i que també n’hi ha algun de residencial”, afegeix Sutrias.

L’administració encara no ha decidit com agruparà aquests edificis i solars per subhastar-los, perquè es planteja la fira del Meeting Point com “un simple sondeig” amb els inversors institucionals. “En funció de la resposta que tinguem, s’estudiaran un per un els lots i hi podrà haver tanta pluralitat de procediments com interessats hi hagi, però sempre amb el mètode de licitació pública”, aclareix Sutrias, que no descarta anar a altres fires internacionals com la Mipim, a Canes, per sondejar el mercat estranger.

Canvi de filosofia

La Generalitat ha passat de vendre’s la casa per anar de lloguer, a llogar les propietats que no utilitza. El relleu en el Govern i la millora de la situació econòmica han propiciat un canvi de filosofia: “La venda de patrimoni és una cosa que s’ha de pensar molt bé en termes estratègics, perquè pot ser només una solució per sortir del pas”.

Durant el període 2012 - 2015, l’administració catalana va vendre 40 immobles per un import total de 660 milions, per aconseguir liquiditat i per racionalitzar els espais. El 2014 va ser el torn de la seu de la conselleria d’Economia, a Rambla Catalunya, que es va adjudicar per 23 milions. A canvi, es va formalitzar un contracte de lloguer per un màxim de 3 anys, per 95.693,88 euros mensuals. Fins al 2019 la conselleria no es podrà traslladar al nou campus administratiu de la Zona Franca, per la qual cosa s’ha hagut de prorrogar el lloguer. “Acabem de signar una pròrroga de dos anys amb un increment de renda del 18,4%”, explica el responsable de Patrimoni que també expressa un desig: “Tant de bo tinguéssim ara algun dels edificis que ens hem venut al centre de Barcelona, perquè ens ajudarien a atraure organismes i institucions que reforçarien la capitalitat de Barcelona”.

stats