El govern espanyol habilitarà les comunitats perquè regulin el sector VTC

Ábalos ha aclarit que no es tracta d'un traspàs de competències

Després d'una setmana de vaga a Barcelona de taxi, el govern espanyol ha ofert a les comunitats autònomes la possibilitat de regular les VTC. Tot i que fins ara s'havia parlat de traspàs de competències, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha aclarit durant la conferència nacional de transports que simplement el que es farà és habilitar les comunitats autònomes que vulguin perquè puguin fer la seva pròpia regulació. El nou marc normatiu es farà, probablement, mitjançant un decret llei modificant la llei de transports, que no estarà llest fins setembre.

Que la regulació passés en mans de les comunitats i dels ajuntaments era una de les demandes que van traslladar els taxistes a la reunió de dilluns i que Foment va acceptar. Precisament, per aquest motiu, Ábalos, ha desitjat que el resultat de la reunió fes desconvocar la vaga. Una altra de les mesures que ha proposat el govern espanyol a la reunió és la creació d'un grup de treball en un termini de tres mesos que estudiï solucions en profunditat per resoldre el conflicte entre VTC i taxi.

La majoria de comunitats han sortit satisfetes de la reunió pel tarannà de la reunió, però s'han mostrat a l'expectativa del decret del setembre. El secretari d'infraestructures i mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, ha titllat la reunió de "constructiva", "amb un diàleg positiu". Tot i aixó, ha insistit  que les propostes del ministre "s'han de concretar". "Fins setembre no hi haurà una proposta suficientment concreta per validar-la", ha apuntat Gavín, que ha afegit que llavors podran dir "si és útil o no". En aquest sentit, ha apuntat que tenen "l'esperança i la confiança que sí que serà possible".

Actualment a Catalunya hi hauria d'haver un total de 450 VTC, però la realitat és que són 2.000. A més, n'hi ha 2.000 més que tenen pendent la concessió. 

Just a fora del ministeri de Foment, a 37 graus, els taxistes continuen acampats per reclamar que es respecti la proporció 1/30 que dicta la llei. En funció del que digui la Comunitat de Madrid, els taxistes decidiran si continuen o no amb la vaga.

Es tracta de la tercera reunió que hi ha al ministeri de Foment, després que dilluns es van trobar amb els taxistes i dimarts amb els representants de les VTC.