Economia 08/10/2017

Grifols mantindrà la seu a Catalunya

La farmacèutica catalana pot ser l'única de les set de l'Íbex-35 que mantingui el domicili social

Albert Martín / àlex Font Manté
2 min
Grifols és la primera empresa familiar de Catalunya. A la imatge, Víctor Grifols, al centre, amb el seu fill Víctor i el seu germà Raimon.

BarcelonaGrifols es queda. En ple èxode del domicili social de les empreses catalanes presents a l'Íbex-35 cap a fora de Catalunya, la primera empresa familiar catalana per facturació ha decidit mantenir el domicili social a Barcelona. Fonts de la companyia han explicat a l'ARA que "Grifols no preveu canviar la ubicació de cap de les seus". Així, la seu de la multinacional, situada al carrer Jesús i Maria de Barcelona, hi continuarà malgrat les turbulències polítiques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'anunci arriba precisament en el moment de més incertesa, quan falten poques hores per al ple del Parlament de dimarts, en què es podria anunciar una declaració unilateral d'independència, i en plena cascada d'anuncis de canvi del domicili social per part de les empreses del grup La Caixa.

El 2016 Grifols, controlada per la família Grífols, va trencar la barrera dels 4.000 milions d'euros de xifra de negoci amb 4.049 milions de facturació. En l'exercici va guanyar 545 milions. Les seves vendes la van situar com la setena empresa de Catalunya. Per davant, Gas Natural, CaixaBank, Seat, Banc Sabadell, Abertis i la filial espanyola de Zurich. Aquest rànquing situa l'empresa catalana de derivats de la sang en la primera posició de les empreses familiars de Catalunya després d'haver superat en el rànquing l'asseguradora Catalana Occidente, la siderúrgica Celsa i el gegant dels mitjans Planeta.

"No s'arronsi"

L'empresa catalana, que frega els 15.000 treballadors arreu del món i té el 95% de la facturació fora d'Espanya, ja havia donat mostres en el passat d'anar a contracorrent en el pantanós terreny polític. A diferència del que passa amb la immensa majoria de les grans empreses, no va tenir cap inconvenient a donar suport públic al procés sobiranista. "Tiri endavant, no s'arronsi", va dir Víctor Grífols, aleshores president de l'empresa, a Artur Mas. Menys coneguda és l'anècdota que Grífols, ara president no executiu de la cotitzada, va protagonitzar el 2012 quan va carregar contra l'estat espanyol per fixar els preus dels medicaments i "no pagar". En aquell acte, en què rebia un premi de l'Associació Espanyola d'Analistes Financers, va anar més lluny: "Si haguéssim nascut a Alemanya, avui seríem més grans que Pfizer". Per concloure va assegurar que en cas de desinvertir a Catalunya no aniria mai a Madrid: "Abans me'n vaig a Gibraltar".

Grifols té seus a diferents països (els Estats Units són el seu primer mercat) i el 2015 va traslladar la seva divisió de biociència i la tresoreria a Irlanda, un país assenyalat per les autoritats europees com un refugi d'empreses que volen evitar pagar impostos elevats. El 2016, per exemple, l'empresa va pagar 168 milions sobre un benefici de 712 abans d'impostos. Això suposa que va abonar un 23,5% per l'impost de societats.

El 2017 Grifols ha començat una nova etapa amb l'ascens de Raimon Grífols i Víctor Grífols Deu al càrrec compartit de consellers delegats, mentre que el patriarca de la companyia, Víctor Grífols Roura, deixava de ser el primer executiu.

stats