Economia 29/01/2016

De Guindos admet ara que la creació de Bankia va ser un “error”

El ministre eleva el to i s’allunya del PP en les acaballes del seu mandat

Dani Sánchez Ugart
3 min
El ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, es va adreçar ahir a la premsa abans d’una reunió del grup del PP al Congrés
 De Diputats.

MadridLuis de Guindos està multiplicant la presència als mitjans de comunicació justament ara que la seva etapa com a ministre s’acosta al final. El titular de la cartera d’Economia ha abraçat la hiperactivitat comunicativa a les acaballes de l’actual govern de Mariano Rajoy, després de deixar clar que no vol reeditar cap càrrec en l’executiu, encara que el seu actual cap fos capaç de tornar a formar un nou govern. I les seves últimes intervencions tenen una doble lectura. D’una banda, De Guindos s’està prodigant presumint de la seva gestió de la crisi econòmica i, de l’altra, el ministre s’està permetent elevar el to de la crítica cap a la gestió d’alguns dels problemes econòmics anteriors a la seva etapa i fins i tot cap al PP.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ahir ho va tornar a fer. L’endemà que el Tribunal Suprem dictaminés que Bankia va enganyar els petits inversors en la sortida a borsa del 2011, De Guindos va carregar amb una duresa inusual contra tot el procés de creació de l’entitat, una fusió de diverses caixes capitanejada per Caja Madrid. El ministre en funcions va considerar “un error” aquest procés, i també la sortida a borsa -tot i que ja havia fet servir aquest qualificatiu per referir-se a l’oferta pública de subscripció de l’entitat bancària, com ell mateix va remarcar-. “Torno a dir que la sortida a borsa de Bankia i les emissions de preferents i fins i tot la mateixa constitució de Bankia com a entitat van ser un error”, va afirmar en una entrevista a Onda Cero.

Fa dues setmanes, el ministre ja va ser gravat en una xerrada informal allunyant-se de Rodrigo Rato, que havia sigut el seu cap al ministeri d’Economia durant el govern de José María Aznar. I no només això, sinó que va voler dibuixar un cordó sanitari entre ell i el PP: “Va ser el ministeri d’Economia el que va treure tota la porqueria de Bankia. I, esclar, això a mi em va costar algun disgust, perquè jo no sóc del PP. No sóc dels afiliats. I Rato era una icona del PP”, va dir, segons una gravació feta pública per Okdiario.com.

De Guindos, que aspira a aconseguir un lloc de responsabilitat en algun organisme internacional -va fracassar en el seu intent de presidir l’Eurogrup, però preveu altres opcions, com el Banc Europeu d’Inversions (BEI)-, està fent esforços per distanciar-se dels seus antics caps també per la corrupció, i va presumir en aquesta mateixa conferència d’haver destapat l’escàndol de les targetes black, amb l’oposició del partit que l’havia col·locat al capdavant d’Economia.

“Respecte” al Suprem

Malgrat aquests esforços, el ministre es va limitar ahir a dir que “respecta” la decisió del Suprem, però va rebutjar compartir-la. La sentència té efectes nefastos per a les finances públiques, que ell encara gestiona, perquè previsiblement obligarà el FROB a fer-se càrrec del 60% de les indemnitzacions, que podrien pujar a 1.800 milions. En declaracions als periodistes al Congrés, De Guindos va dir ahir que Bankia està “perfectament preparada” per pagar-les, tot i que no va descartar que puguin ser necessàries més provisions. Per últim, De Guindos va espolsar-se qualsevol responsabilitat en la sortida a borsa de Bankia, en resposta a l’exgovernador del Banc d’Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que en un llibre publicat fa poc l’acusa de mala gestió.

Díaz Ferrán admet que es va apropiar diners de Marsans

L’expresident de la CEOE i de Viatges Marsans, Gerardo Díaz Ferrán, va admetre ahir en un escrit remès a l’Audiència Nacional que es va apropiar de 4,4 milions d’euros de clients de l’agència de viatges, juntament amb el director general de la companyia, Iván Losada. Fa un mes, Díaz Ferrán va afirmar durant un interrogatori que no s’havia quedat diners dels clients i va derivar la responsabilitat del cas al seu soci, el difunt Gonzalo Pascual. L’admissió ara de l’apropiació indeguda ha tingut un rèdit gairebé immediat per a l’expresident de la patronal. Ahir mateix la fiscalia va decidir rebaixar la petició de presó de quatre a dos anys.

stats