Economia 03/10/2017

Hisenda amenaça amb una querella contra Junqueras

Exigeix detalls per descomptar el sou als funcionaris

Júlia Manresa
3 min
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en una intervenció al Congrés  dimecres  de la setmana passada.

MadridUn altre camí per apuntar directament el Govern de la Generalitat sense passar pel 155. El ministeri d’Hisenda ha trigat poc en fer saber als funcionaris catalans que l’aturada d’avui tindrà conseqüències en les seves nòmines. Des que les finances de la Generalitat estan intervingudes, és el ministeri qui fa els pagaments del Govern i fonts d’Hisenda han explicat que descomptaran el dia d’aturada del sou dels treballadors públics catalans.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per fer-ho, però, necessiten que la conselleria d’Economia, els enviï la llista de persones que aquest dimarts no han treballat. I aquí, el govern espanyol ha trobat on aferrar-se: anirà contra Junqueras si no els envia la informació.

Així ho han explicat a l’ARA fonts del ministeri d’Hisenda, que asseguraven que, com que el vicepresident econòmic de la Generalitat és el responsable públic de fiscalitzar el pagament de les nòmines abans i després de tot el procés que implica la intervenció de les finances catalanes, és contra ell contra qui poden querellar-se en cas de no se’ls passi una llista dels treballadors que avui no han treballat en motiu de l’aturada general.

Però la Generalitat sosté tot el contrari. Segons un portaveu de l’executiu català, no se’ls pot descomptar el sou als seus treballadors perquè avui no han fet vaga sinó que han secundat una aturada general del país que va ser acordada entre la Generalitat, les entitats i els sindicats majoritaris que l’han convocat, i que, per tant, jurídicament això no comporta cap descompte.

Però en aquesta qüestió, l’abisme també és insalvable. Hisenda argumenta que estan fent complir la llei i que els treballadors públics catalans sí que han fet vaga, cosa que implica que se’ls resti el dia del sou. Per això, asseguren que la Generalitat ha d’accedir a enviar-los la informació certificada per la interventora, Rosa Vidal, i que si no ho fan es querellaran contra el responsable de tot plegat.

Precisament, també sobrevolen dubtes sobre el paper i responsabilitat de la interventora, que és qui valida que els pagaments de l’administració catalana no van destinats a cap “veleidad independentista”. Hisenda assegura que es pagarà el que certifiqui Vidal però que obligatòriament haurà d’excloure el sou del dia no treballat.

Ofec financer sense referèndum

Cal recordar que els comptes de la Generalitat es van intervenir amb l’objectiu d’evitar el referèndum de diumenge passat i aplicant la Llei d’Estabilitat Pressupostària rebatejada com un “mecanisme de control de pagaments”. Des d’aleshores, Hisenda controla tots els comptes de la Generalitat, també els indirectes a través d’un control de qualsevol moviment bancari.

Per tant, Hisenda avisa també que si la Generalitat intentés pagar aquest dia amb els seus propis ingressos després que Hisenda els hi descompti no podria fer-ho perquè els bancs no permetrien la transferència. Amb tot el procés d’intervenció, el ministeri que controla Cristóbal Montoro, va enviar una petició als bancs perquè no fessin cap moviment sol·licitat per la Generalitat sense passar pel vistiplau d’Hisenda abans. A més, també es van controlar els comptes d’entitats diverses i es va limitar el crèdit dels alts càrrecs del govern català.

Amb aquesta amenaça, l’Estat fa ús de les capacitats que li dona l’ofec econòmic que exerceix sobre la Generalitat malgrat que el referèndum ja s’ha dut a terme. Quan Montoro va anunciar la intervenció i va suspendre de facto la seva autonomia financera ho va justificar primer per evitar el finançament del referèndum, més endavant però ja va avisar que seria indefinida perquè està en risc l’estabilitat econòmica de tot l’Estat.

stats