Economia 13/08/2013

Els preus baixen cinc dècimes al juliol a Catalunya i fixen una inflació anual del 2,1%

La fi de l'efecte estadístic del copagament farmacèutic i un augment menor del preu de l'electricitat impulsen a la baixa l'IPC. Al conjunt de l'Estat, la inflació interanual cau tres dècimes i se situa a l'1,8%

Acn
3 min

MadridEls preus han baixat cinc dècimes durant el juliol en relació amb el juny i han deixat una inflació anual a Catalunya del 2,1%, mig punt menys que al juny (2,6%), segons les dades publicades aquest dimarts per l'institut d'estadística espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els motius més destacats de la caiguda de l'IPC −índex de preus al consum− s'expliquen per la fi de l'efecte estadístic del copagament farmacèutic que el govern espanyol va posar en marxa el juliol de l'any passat i que, per tant, estadísticament queda absorbit aquest juliol.

Un altre factor que ha ajudat a reduir la inflació anual ha estat l'electricitat, que el juliol del 2012 va pujar més que aquest juliol.

La taxa d'inflació catalana del 2,1% que s'ha registrat aquest juliol, cinc dècimes per sota que l'acumulada al juny, és la segona taxa més baixa d'aquest any, únicament superada per l'1,8% que es va registrar a l'abril. Aquest 2,1% està tres dècimes per sobre de la inflació anual espanyola.

Així doncs, al conjunt de l'Estat els preus han baixat també cinc dècimes i han situat la inflació anual en l'1,8%, tres dècimes per sota del juny. El resultat de la inflació a l'Estat coincideix amb les dades d'inflació avançada que va publicar l'Instituto Nacional de Estadística (INE) el 30 de juliol.

La inflació subjacent, la que no té en compte els preus més volàtils del petroli i els aliments frescos, ha quedat fixada el juliol en l'1,7%, tres dècimes menys que al juny.

Copagament farmacèutic

En els grups de productes que han influït més en la caiguda de la taxa anual de la inflació destaca, en primer lloc, la cistella de medicina, que inclou els medicaments afectats des del juliol de l'any passat per l'efecte del copagament farmacèutic. Aquest efecte estadístic a l'alça ha quedat eliminat aquest juliol i, per tant, la comparació de preus ja està dins el mateix perímetre.

Així, mentre que els preus de productes farmacèutics van pujar el 13,7% el juliol del 2012 en taxa interanual, aquest juliol aquesta taxa ha estat negativa en l'1,2%, gairebé 15 punts per sota que fa un any.

L'altra cistella que ha impulsat a la baixa la inflació anual ha estat 'l'habitatge', que incorpora els preus de les tarifes elèctriques que l'any passat van pujar al juliol un 4%. Enguany, l'increment ha estat de l'1,2%. En taxa anual, la cistella d'habitatge va registrar el juliol del 2012 un increment del 5,2%, i aquest any ha estat del 0,2%.

Tanmateix, malgrat que el mes de juliol els preus de l'electricitat han suposat una ajuda per fer baixar la inflació, a l'agost es produirà un efecte contrari, atès que el govern espanyol, arran de la reforma del sistema elèctric, ha anunciat un increment de la factura de la llum del 3,2% a partir de l'1 d'agost.

Per últim, la cistella que ha ajudat a fer caure la inflació anual ha estat la del transport, on s'imputen els preus dels carburants i lubricants. La taxa anual de la inflació d'aquesta cistella ha estat de l'1%, mentre que el juliol de l'any passat el registre va ser del 3,8%.

Preus a l'alça en els aliments i les begudes no alcohòliques

Mentre que la medicina, l'habitatge i el transport han impulsat a la baixa la inflació, les cistelles que han tingut l'efecte contrari i han ajudat a mantenir alta la inflació han estat els aliments i les begudes no alcohòliques, que aquest juliol han registrat una taxa anual del 4,3%, mentre que el juliol passat va ser de l'1,8%.

Entre els productes d'aliments frescos destaca l'increment de preus de les patates i dels seus preparats, i també les fruites fresques.

Rebaixes d'estiu

Com cada any, els preus de la roba i el calçat baixen al juliol respecte al juny per l'efecte rebaixes. Enguany, aquesta cistella ha suposat una caiguda del 13,1% dels preus.

També afectada per la campanya de rebaixes, la cistella d'utillatge de la llar ha ajudat a fer baixar els preus, en aquest cas, en l'1,1%.

Pròxims efectes estadístics

Aquest juliol ha finalitzat l'efecte estadístic del creixement de preus de la cistella de medicina pel copagament farmacèutic. Els pròxim mesos també es notarà l'efecte de la fi de la subvenció del règim de la Seguretat Social a diferents medicaments, l'increment de l'IVA que es va registrar al setembre per decisió del govern de Mariano Rajoy i l'augment de les taxes universitàries de l'octubre de l'any passat.

Quan finalitzin tots aquests efectes estadístics que influeixen a l'alça en els preus, la inflació es preveu que arribi a final d'any per sota de l'1%, segons indica el quadre macroeconòmic del govern espanyol.

stats