ALIMENTACIÓ
Economia 04/09/2019

Jordà demana a l’Estat que solucioni el conflicte del cava

Els viticultors han convocat una vaga per a aquest dijous per protestar contra els baixos preus del raïm que paguen les grans cavistes

Elisabet Escriche
2 min
Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, i Salvador Puig, director general  de l’Incavi,  a la reunió de mediació.

BarcelonaLa consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va demanar dimecres al seu homòleg a Madrid, Luis Planas, que posi solució al conflicte del cava perquè és competència de l’Estat. La consellera va fer la petició el dia abans de la vaga de viticultors convocada per a aquest dijous per protestar contra els baixos preus del raïm que paguen les grans cavistes: Henkell-Freixenet, Jaume Serra i, en segon terme, Codorníu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Jordà, que va fer la petició via carta, recorda que el ministeri “és el màxim responsable del que afecta el sector” i ha de “vetllar pel seu present i futur” perquè la DO Cava, tot i que té el 90% de la superfície de vinya a Catalunya, agrupa set comunitats autònomes. La consellera denuncia que hi ha un “desequilibri” entre l’oferta de raïm i vi base i la demanda d’empreses elaboradores i comercialitzadores del cava. Un desequilibri generat, en part, per l’entrada de noves superfícies de plantacions procedents de les autoritzacions emeses pel ministeri, “que no ha valorat les recomanacions del Consell Regulador del Cava”. “Això ha fet que es passi de 33.000 hectàrees a 39.000, cosa que amplia l’oferta i afavoreix la caiguda de preus”, afegeix.

En la missiva, la consellera d’Agricultura reclama, doncs, limitar la superfície de vinya per a cava i flexibilitzar el termini de noves plantacions (actualment és de cinc anys i demana que s’ampliï a vuit).

La mobilització dels viticultors, la primera després de 15 anys, començarà a les 9 del matí amb una concentració al cementiri de Sant Sadurní d’Anoia. La vaga té el suport dels sindicats Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació de Viticultors del Penedès. El sector denuncia que les grans cavistes ofereixen pel raïm un preu un 30% inferior que el de l’any passat: 30 cèntims per quilo. “No cobrim ni els costos”, denuncia la portaveu de la JARC, Isabel Vidal. La manifestació també preveu mobilitzar-se davant les grans cavistes.

stats