Economia 10/11/2012

Josep Vilarasau: "Que el president de La Caixa mana més que el de la Generalitat? Mentida podrida"

L'exdirector general de l'entitat, que va posar les bases de l'actual gegant financer, reconeix que "no va saber delegar" quan va accedir a la presidència i que va ser "una equivocació" continuar manant, en una entrevista a l'ARA

Ariadna Trillas
2 min
VILARASAU FA MEMÒRIA 
 Josep Vilarasau abans de l'entrevista, al complex de CosmoCaixa. És president d'honor del Patronat de la Fundació La Caixa.

BarcelonaAmb les memòries 'L'estrany camí a La Caixa', que ha publicat RBA, l'exdirector general de l'entitat, que va posar les bases de l'actual gegant financer català, trenca el silenci després de la seva dimissió, que va forçar una disposició legal del 2003 impulsada per Artur Mas. Tant al llibre com a l'entrevista a l'ARA, Vilarasau reconeix que, quan va accedir a la presidència, "no va saber delegar", i que va ser "una equivocació" continuar manant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banquer, nascut a Barcelona el 1931, ironitza sobre el mite que corre al voltant sobre el poder real de La Caixa, considerada tradicionalment com un poder al Govern català. "Quan la Generalitat em va voler fora, va fer una llei i em va fer fora. Sap? Això és manar. Jo no hagués pogut treure ningú de la Generalitat", comenta.

El 1999, Josep Vilarasau es va resistir a jubilar-se: va ascendir aleshores a la presidència i va desdoblar aleshores el càrrec de director general –que ocuparien Isidre Fainé i Antoni Brufau–. Reconeix que "no va saber delegar" i que va ser "una equivocació" continuar manant. A Catalunya, el poder executiu correspon al director general, i no al president. Vilarasau havia estat director general 23 anys (1976-1999), i va allargar el seu temps a l'entitat com a president "amb l'acord de tots", subratlla, quatre anys més.

Tenia al cap convertir La Caixa en un banc. No era una idea ben vista, ni al Ministeri d'Economia, ni a la Plaça de Sant Jaume i ni a tots els despatxos de La Caixa. Per llei, el van fer fora. Avui, arran de la crisi i de la reestructuració del sector, el negoci financer de l'entitat s'ha transformat en Caixabank.

Podeu llegir l'entrevista a l'Ara Premium

stats