Economia 03/10/2016

L'Ajuntament de Barcelona vol frenar l'ampliació de Diagonal Mar

Després que els comerciants manifestessin el seu rebuig al projecte, el consistori ha sol·licitat un informe per mirar d'aturar-lo

Júlia Manresa
2 min
L’operació bat un rècord en el sector dels centres comercials a l’Estat.

BarcelonaEl centre comercial de Diagonal Mar podria ampliar encara més la seva superfície comercial i reduir la destinada a cinemes en funció del que el ple del districte de Sant Martí voti aquest dimecres. Però després que els comerciants de la zona manifestessin totalment el seu rebuig al projecte, la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat aquest dilluns que el consistori barceloní ja treballa en les mesures possibles per aturar aquesta ampliació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tal com va aclarit Sanz, els representants del govern municipal al Districte de Sant Martí votaran en contra d’aquesta ampliació que preveu la substitució d’un espai total de 5.341 metres quadrats en botigues, un projecte de redistribució d’ús de la superfície comprada que ja va ser aprovat pel Govern de la Generalitat i que ara, l’Ajuntament de Barcelona es veu obligat a tirar endavant.

Janet Sanz va aclarir que el 1998 Diagonal Mar va obtenir una llicència per a 67.000 metres quadrats, dels quals 46.000 eren per a comerç i la resta havien de repartir-se entre zones d’oci i restauració.

El novembre passat, la promotora de Diagonal Mar– ara propietat de Deutsche Bank– va sol·licitar la redistribució de la superfície destinada a cinemes, una petició aprovada per la Generalitat de manera que s’ampliaven 7.200 metres quadrats per a l’ús comercial.

Ara, l’Ajuntament de Barcelona es veu obligat a tramitar legalment a l’ampliació, però els grups municipals que donen suport al govern (Barcelona en Comú i PSC) s’oposaran políticament en el Consell Plenari. Per la seva banda, la Generalitat ha aclarit en declaracions a l’ACN que les ampliacions d’equipaments comercials dins la trama urbana en municipis de més de 50.000 habitants són actes reglats i, per tant, el govern no pot denegar la llicència. Segons aquestes fonts, només l’Ajuntament pot limitar-ho.

El rebuig dels comerciants en bloc

Per als comerciants de la ciutat, aquesta ampliació és un “atemptat” contra el comerç de proximitat. “Demanem al consistori que sigui “coherent amb el seu programa electoral” i aturi un procés “cabdal per a la seva supervivència”, en què consideren que el seu sector ha estat “obviat i oblidat”. Els representats, Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta, que agrupen els eixos comercials més propers al centre (Eix de Sant Martí, Clot i Poblenou) denuncien “una falta total de comunicació per part de la Generalitat amb els comerciants abans de presentar el pla al districte”.

De fet, l'Ajuntament ha recollit les reclamacions dels comerciants que alertaven del perill que projectes com aquest es repeteixin en altres zones de la ciutat. El consistori barceloní, per la seva banda, ja ha explicat que aquest no és el model de comerç de proximitat promogut i ha garantit que no es repetirà en altres zones.

stats