L'Eurogrup demanarà a Espanya que es mantingui alerta i continuï amb les reformes

Els ministres d'Economia europeus no demanaran més mesures, però sí que es culmini la reestructuració bancària i es redueixin els desequilibris macroeconòmics

Els ministres de Finances de l'euro donaran suport aquest dilluns a les reformes d'Espanya, després que el país hagi conclòs el programa d'assistència dissenyat per sanejar la seva banca, i demanaran que es mantinguin les reformes i la vigilància, segons fonts comunitàries.

A més, els titulars d'Economia dels Vint-i-vuit repassaran dimarts a la reunió de l'Ecofin les complexes negociacions sobre el mecanisme de fallida dels bancs.

En la primera reunió després del tancament del programa espanyol, el 22 de gener, l'Eurogrup no espera llançar un nou "missatge polític" a Espanya, sinó que mostrarà un "fort suport" als èxits obtinguts, han afegit les fonts.

Els ministres de la zona euro revisaran les conclusions de l'última missió al país que van dur a terme al desembre la Comissió Europea i el Banc Central Europeu, de la mà del Fons Monetari Internacional, per revisar la marxa del programa i de les condicions associades.

Els divuit insistiran en la necessitat de culminar la reestructuració bancària i de reduir els desequilibris macroeconòmics que acumula l'economia del país.

Durant la trobada, els ministres de la zona de l'euro tractaran també les negociacions que Grècia manté amb la 'troica' i revisaran la situació del programa de Portugal, que es troba "en el bon camí", han afegit les fonts.

Dimarts, els responsables de finances de tota la Unió Europea arrencaran la trobada amb un esmorzar en el qual abordaran l'estat de les negociacions per a la creació del mecanisme únic europeu de resolució de bancs.

Els Vint-i-vuit van arribar a finals de desembre a un acord per posar en peu un sistema en què els mateixos estats membres mantenen un important pe , una postura que xoca amb les aspiracions del Parlament Europeu i de la Comissió Europea, que es mostren a favor d'un disseny més europeu.

Fonts diplomàtiques van confiar que s'arribarà a un acord com a molt tard al voltant de mitjans de març, la qual cosa permetria l'aprovació del dossier abans de les eleccions europees de maig.

També dins la construcció de la Unió Bancària, l'Ecofin discutirà els preparatius per a la posada en marxa del supervisor bancari únic per a la zona de l'euro, paper que assumirà el Banc Central Europeu.