Publicitat
Publicitat

ECONOMIA

L'Eurogrup aprova el rescat bancari, que no aconsegueix reduir tensions en la prima de risc

El vist-i-plau dels 16 països de la zona euro permet accelerar les ajudes més urgents, de 30.000 milions, aquest mes. Els bancs hauran d'arribar a un capital de màxima qualitat del 9%

Els ministres de Finances de la zona euro han aprovat aquest divendres definitivament els ajuts de fins a 100.000 milions d'euros al sistema financer espanyol. Els bancs que no arribin a un capital de màxima qualitat del 9% hauran de sanejar-se, amb la possibilitat de demanar aquests diners públics. Les condicions dels préstecs són un tipus d'interès sobre el 3% a tornar en 12 anys.

Amb tot, la llum verda al rescat no ha aconseguit calmar els ànims dels inversors. La prima de risc del deute sobirà espanyol s'ha disparat per primer cop per sobre dels 600 punts i la borsa ha augmentat les pèrdues. La petició de rescat del País Valencià ha contrarestat els efectes positius de l'aprovació dels ajuts bancaris.

Els membres de l'Eurogrup han acceptat el rescat als bancs en una conferència telefònica de dues hores. El govern de Mariano Rajoy firmarà els acords els propers dies. Després de l'aprovació aquest mateix divendres del rescat per part del Parlament finlandès, els països de la zona euro hi han donat el vist-i-plau, cosa que permetrà que de forma urgent arribin a Espanya els primers 30.000 milions dels ajuts més urgents. 

El rescat té com a contrapartida 32 condicions especialment dirigides a les entitats que demanin els ajuts, però també per a tot el sector financer. Les entitats que rebin ajudes no podran repartir dividends i hauran de limitar la remuneració als executius i membres del consell d'administració. També els propietaris de participacions preferents hauran d'assumir part de les pèrdues.    

Més continguts de