L'atur mundial torna a créixer i sumarà tres milions de persones més el 2017

L'Organització Internacional del Treball (OIT) preveu que es redueixi el nombre de desocupats a Espanya però situa el país encara en nivells "preocupants" d'atur

L'OIT alerta de la mala qualitat del treball i la precarietat creixent a causa de l'increment d'autònoms i feines no remunerades. / EFE

Els principals indicadors de l'estat de salut de l' economia global acumulen males notícies aquesta setmana. Després que Oxfam Intermón alertés de la creixent desigualtat arreu del món en el seu últim informe i que aquest dimarts el Fons Monetari Internacional (FMI) empitjorés les previsions per al creixement de la majoria de països, aquest dimecres l' Organització Internacional del Treball (OIT) fa públic un informe en què alerta que l 'atur continuarà sent un dels mals per a la majoria d'economies mundials, sobretot les emergents. 

Segons l'informe ' Perspectives Socials i d'Ocupació al Món: Tendències 2016', l'atur a nivell mundial va passar de 196,4 milions de persones a 197,1 milions, gairebé un milió d'aturats més. Així, doncs, aquest 2015 el nombre de persones sense feina ha tornat a augmentar després que el 2014 es reduís en dos milions. Si es compara amb els anys previs a la crisi econòmica, hi ha un total de 27 milions més d'aturats a tot el món

Segons l'informe, "l'afebliment de l'economia ha provocat un augment de la desocupació mundial". L'OIT vincula aquest increment a la situació que pateixen els països emergents i en desenvolupament, en particular de l'Amèrica Llatina i d'alguns països asiàtics, " especialment la Xina i els països àrabs exportadors de petroli", assenyala l'informe. 

En aquest sentit, l'OIT afirma que el deteriorament de les condicions de treball en les economies emergents no s'ha vist compensat per les millores en els països desenvolupats. L'informe detalla que l'atur del conjunt de les economies desenvolupades representa una quarta part de la desocupació mundial. Es calcula que la seva taxa d'atur s'ha reduït del 7,1% al 6,7% durant l'últim any, una dendència motivada per les millores al nord d'Europa (sobretot Alemanya i Itàlia) i als Estats Units, amb una reducció del 6,3% al 5,3%. Tot i això, l'augment de l'atur a les economies emergents pesa més i "descompensa" la balança a nivell global. 

Tot i que l'informe reconeix que en la majoria d'economies avançades l'any 2015 hi va haver una recuperació de l'ocupació, la taxa d'atur als països del sud d'Europa "ha continuat sent alta". A més, l'informe alerta que la mala qualitat del treball "continua sent un problema creixent arreu del món", en referència a la precarietat que provoca l'augment de la proporció del treball per compte pròpi i del treball familiar sense remuneració. 

Menys males notícies per a Espanya

Tot i això, l'OIT alerta que els nivells d'atur a l'Estat encara són "preocupants"

De la mateixa manera que  Espanya és un dels pocs països que se salva dels mals pronòstics de l'FMI, l'informe de l'OIT també assenyala que l' atur es reduirà fins al 21,5% a l'estat espanyol aquest 2016 i que arribarà al 21,3% l'any 2017. "S'espera una modesta millora de la taxa d'atur a Espanya, però encara queden molts reptes per afrontar", assenyala l'informe. 

La millora existeix, però aquesta organització internacional encara és pressimista: "És cert que hi ha certa recuperació, però des del punt de vista de l'ocupació, realment la situació encara és preocupant. Hi ha més d'un 20% d'atur, una de les taxes més elevades d'Europa i del món desenvolupat", afirma Raymond Torres, cap del departament d'investigació de l'OIT, a l'agència de notícies Efe.

Espanya trigarà com a mínim 10 anys a tornar als nivells d'atur anteriors a la crisi

A més, aquest informe posa especial èmfasi en la qualitat de l'ocupació creada a l'estat espanyol. Torres afegeix que "es tracta d'un atur de llarga durada, amb desocupats de més de 12 mesos i sense prestació". Tampoc s'oblida d'un dels segments de la població que més ha patit les conseqüències de la crisi, els joves. L'OIT alerta que l' atur juvenil continua sent elevat, per sobre del 63% per a les persones d'entre 16 i 19 anys, i del 42% per a la franja dels 20 als 24. Si es compleixen les previsions de l'OIT, "Espanya trigarà com a mínim 10 anys a tornar als nivells d'atur anteriors a la crisi". 

Més continguts de