Economia 17/10/2017

L’economia espanyola ja es ressent dels fets de l’1-O

Exceltur alerta que el PIB turístic espanyol podria perdre un punt per Catalunya

Júlia Manresa
2 min
Una terrassa plena de turistes al Barri Vell de Girona.

MadridAmb l’aixeta de la fuga d’empreses de Catalunya encara gotejant, ja ha començat l’allau d’indicadors macroeconòmics que avisen de les conseqüències negatives de la inestabilitat política lligada a tot el procés independentista. Dilluns el ministeri d’Economia feia arribar a Brussel·les, a poques hores d’expirar el termini, unes previsions de creixement econòmic tres dècimes inferior a l’inicialment previst, justificades principalment per la incertesa que genera la situació a Catalunya. Ahir la patronal CEOE i Exceltur se sumaven al govern espanyol i també rebaixaven previsions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Són diverses les veus que coincideixen a parlar d’una frenada que ja es pot notar en les inversions i d’un alentiment del consum a Catalunya des del referèndum de l’1-O. Però a l’hora de posar-hi xifres, la majoria d’estadístiques no en poden recollir encara l’impacte real perquè, en el més pròxim dels casos, es podrà observar a finals de mes o de trimestre. Per ara, doncs, es nota principalment en la caiguda de la borsa, la moderada pujada de la prima de risc i els moviments de dipòsits bancaris, que les entitats financeres no han fet públics però que la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, xifrava ahir en una pèrdua de 4.000 milions en un sol dia.

És en aquest context que el govern espanyol ha rebaixat tres dècimes les seves previsions de creixement per a finals del 2018, argumentant principalment que la demanda interna es veurà afectada per la incertesa a Catalunya. El mateix feia la patronal CEOE i els experts de Funcas ara fa una setmana. També ahir l’agència Fitch se sumava a JP Morgan i Goldman Sachs i avisava que la situació a Catalunya posava en risc el creixement a Espanya i sumava elements d’incertesa política a tot l’Estat.

El sector turístic

Ja feia setmanes que el govern espanyol avisava que el turisme (un dels sectors més importants de l’economia catalana) estava patint una caiguda a Catalunya pel Procés. Ahir va ser el lobi turístic Exceltur el que va assegurar que, malgrat que Catalunya creixia a un ritme pròxim al 15% fins a finals de setembre, des de l’1-O ja s’hauria detectat una caiguda de les reserves del 20% que podria retallar un punt el creixement del PIB turístic previst per a aquest 2017, del 4,1% al 3,1%.

El vicepresident d’aquesta associació, José Luis Zoreda, va presentar ahir un informe que posava damunt la taula aquestes dades i que assegurava que l’impacte del referèndum serà molt més gran que el que ja han registrat els atemptats de Barcelona i Cambrils o la vaga en plena temporada d’estiu dels treballadors de seguretat al Prat, dos factors que van ser gairebé “imperceptibles”. Zoreda -que en tot moment va parlar de “desafiament sobiranista”- va assegurar que les empreses del sector ja detecten una caiguda del 20% de les reserves, que es traduiria en una pèrdua d’uns 1.197 milions. Si continua “un escenari de conflictivitat al carrer”, afegia, la pèrdua podria ser de fins a 1.700 milions.

Però alhora Zoreda admetia que ara mateix ja es nota la recuperació de països com Turquia i Egipte en la demanda del turisme a tot Espanya, cosa que va deslligar absolutament de la caiguda de reserves a Catalunya. Fonts del sector admeten una caiguda de les reserves, però creuen que és més moderada perquè, a més, és temporada baixa.

stats