Economia 01/05/2018

La sentència de la Manada, protagonista de la manifestació de CCOO i la UGT

Unes 30.000 persones, 8.000 segons la Guàrdia Urbana, han omplert una marxa en què s'ha advertit el govern del PP d'una possible vaga general

Dani Cordero / Montse Riart
4 min
La sentència de la Manada, protagonista de la manifestació de CCOO i la UGT

BarcelonaMilers de persones han recorregut la Via Laietana camí de la plaça de la Catedral de Barcelona en la que acostuma a ser la manifestació més multitudinària de l’1 de Maig, convocada pels sindicats més representatius, CCOO i la UGT. En un ambient de qüestionament per la seva falta de lideratge en les últimes protestes de caràcter polític i social, la concentració ha sigut una de les que han comptat amb menys afluència dels últims anys, segons han reconegut fonts sindicals. Segons els càlculs dels dos sindicats, avui han congregat 30.000 persones –8.000 segons la Guàrdia Urbana–, per sota de les 50.000 en què van xifrar la convocatòria de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya, ha avisat que és possible arribar a una vaga general: “Cal canviar el govern del PP des de la mobilització. Si cal, cap a una vaga general”. Però la consecució d'aquest avís sembla lluny, ja que abans les dues organitzacions han fet una crida a la necessitat d'unir totes les mobilitzacions previstes per avui. El secretari de CCOO, Javier Pacheco, no ha fet cap referència al terme 'vaga general' en el discurs amb què ha posat fi a la convocatòria.

La manifestació d'UGT i CCOO d'aquest 1 de Maig

Dies després de la polèmica sentència de la Manada, en què cinc homes van ser condemnats a nou anys per abús sexual, la concentració ha iniciat la seva marxa amb una pancarta portada només per dones que reivindicava: “No és abús, és violació”. Al darrere, els líders de CCOO, Javier Pacheco, i de la UGT, Camil Ros, formaven part del grup que portava el lema sindical: “Ara ens toca a nosaltres”, un al·legat a recuperar les condicions socials i laborals perdudes durant la crisi econòmica.

Però les reivindicacions laborals han quedat avui en un segon terme i crits com "No és no", "No és abús, és violació" i "Fora la justícia patriarcal" han sigut predominants en la marxa. Montserrat Vila, coordinadora de la Plataforma Unitària Contra la Violència de Gènere, ha sigut la que ha obert els discursos a la plaça de la Catedral, on ha denunciat el "terror institucional" que suposa que la judicatura hagi emès una "sentència exculpatòria", segons ha afirmat.

Javier Pacheco (CCOO) parla amb l'actor Àlex Casanovas

L'actual situació política tampoc ha passat desapercebuda en els discursos dels secretaris generals de CCOO i la UGT. Tots dos s’hi han referit i han fet una crida a construir consensos per fer realitat la constitució d'un govern català. Pacheco ha dit: “La ciutadania sabrà entendre que el que li cal a Catalunya és més democràcia, més ponts, i no més confrontació i enquistament de la situació política”. Ros, en la mateixa línia, ha subratllat que l'establiment de "ponts i diàleg seran reconeguts d'aquí un temps".

El secretari general de la UGT també ha lamentat les últimes decisions judicials, en al·lusió a la de "la Manada", però també a les que han acabat amb membres del Govern a la presó.

Camil Ros (UGT) atén la premsa

La marxa convocada pels dos grans sindicats catalans reivindica aquest any el dret dels treballadors a recuperar condicions laborals i econòmiques que van perdre durant la crisi. En ple debat sobre si les grans centrals han perdut el lideratge de les mobilitzacions socials, el manifest conjunt també fa una crida a acabar amb les bretxes de gènere (després de la vaga feminista del 8-M) i fa una crida al govern central a millorar el poder adquisitiu dels pensionistes.

Un grup de manifestants posa una pancarta que demana l'alliberament de Dolors Bassa

El document també entra en l’actual situació política. Mostra “indignació” per les “limitacions a la llibertat” en les seves demandes a l’estat espanyol –“els drets conquerits de reunió, manifestació i d’expressió no són negociables”, diu– i demana als partits catalans “de forma urgent” que es formi un nou Govern que permeti recuperar el “normal” funcionament de la Generalitat.

La manifestació de la CGT

La manifestació de la CGT

Mentre es feien els parlaments a la manifestació de la UGT i de CCOO, unes 350 persones s'han concentrat a la manifestació que la CGT ha convocat aquest migdia als Jardinets de Gràcia amb el lema “1r de Maig, l’estafa continua, seguim als carrers". A la manifestació hi havia diferents pancartes en defensa de tots els sectors laborals: l'educació, els socorristes, el metall...

La sentència de Pamplona tampoc ha passat desapercebuda en aquesta marxa, on s'han pogut sentir crits amb el lema "Quan uns salvatges violen una companya, no és abús, és violació".

Carlos Navarro, secretari de relacions amb mitjans de la CGT, assegura que els últims anys s’ha produït “un reajustament del capitalisme per acumular beneficis en molt poques mans”. “És hora que la gent s’aixequi i lluiti per reconquerir drets que ens han robat, com ara les pensions, drets laborals i drets socials com ara el dret a l’habitatge i drets sindicals”.

L’acte ha acabat amb una cançó de rap en suport de la llibertat d’expressió i contra la situació de Valtonyc i Pablo Hasel, condemnats a penes de presó per les lletres de les seves cançons.

stats