Montoro anuncia que retalla a la meitat el creixement de la despesa previst per a aquest any

Anuncia una no disposició de crèdit de 2.000 milions

El govern espanyol ha aprovat aquest divendres en la reunió del consell de ministres una retallada del pressupost de 2016 de 2.000 milions d'euros, per l'incompliment de la regla de despesa de l'any passat, segons ha anunciat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a la roda de premsa posterior a la reunió ministerial. Això suposa que la despesa s'incrementarà en 2.000 milions respecte a l'any anterior, i no en 4.000 milions com estava previst inicialment. 

L'executiu central ha titllat la retallada d'un "acord de no disponibilitat de crèdit", que és el mateix que demana a les comunitats autònomes incomplidores del dèficit per a aquest any. La diferència, però, comparant amb Catalunya, és que com que el pressupost estatal del 2016 ja està aprovat, la mesura requerirà en el cas espanyol una retallada efectiva d'algunes partides ja pressupostades, segons ha explicat el ministre, encara que no una retallada en termes interanuals. Montoro ha deixat clar que no afectarà ni a la despesa social ni a la seguretat. 

Amb el moviment, Montoro intenta predicar amb l'exemple de cara a la reunió amb les comunitats autonòmes que mantindrà aquesta tarda, on els exigirà mesures correctives del dèficit. També va destinat a enviar un missatge de compromís amb l'estabilitat pressupostària amb Brussel·les, perquè el govern espanyol està estudiant més temps amb la Comissió Europea per complir amb els límits de desequilbris financers. 

Tot i així, els 2.000 milions d'acord de no disponibilitat de crèdit que s'autoaplicarà l'Estat és molt inferior al que exigeix a les comunitats autonòmes. Tot i que encara no ha aclarit quina fórmula s'haurà d'aplicar per calcular-ho, en la carta que va enviar a la Generalitat, Montoro citava els 2.800 milions que Catalunya rebrà de més aquest any com a conseqüència del model de finançament i dels estalvis per la baixada dels tipus d'interès, com a diners disponibles per fer aquesta no disponibilitat de crèdit. És a dir, només a Catalunya se li exigiries unes mesures correctives superiors a les que farà tota l'administració central.