Economia 07/04/2016

El Govern xifra en 1.000M€ la "retallada" que demana Montoro i es nega a fer-la

El vicepresident de la Generalitat afirma que la petició és "inaplicable" i que si el govern espanyol complís amb les seves obligacions Catalunya no tindria problemes per arribar a l'objectiu de dèficit

Gerard Pruna
3 min
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras s'han reunit al Parlament

Barcelona"No aplicarem cap retallada afegida a les que ja ens ha obligat a fer el ministeri sobre les polítiques socials". Amb aquest avís ha respost el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, a la carta que ha rebut del ministeri d’Hisenda en què demana a la Generalitat que efectuï una retenció de disponibilitat de crèdit per complir amb el dèficit del 2015, segons va avançar l'ACN. La Generalitat estima que l'ajustament addicional per reduir el dèficit que li reclama el Govern central suposaria per a Catalunya retallar com a mínim 1.000 milions d'euros.

El ministre, però, assegura que no es tracta d'una retallada, sinó simplement de dedicar tots els ingressos extres que arribin l'any que ve a eixugar dèficit.

Tot i que Junqueras ha explicat que en la carta el ministeri no concreta cap xifra d'ajust, el secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, ha dit abans en una entrevista en Catalunya Ràdio que aquesta retallada equivaldria, per exemple, a tancar durant un any les presons i l'administració de justícia, a més dels tres principals hospitals catalans.

Tanmateix, el vicepresident econòmic de la Generalitat –que s'ha reunit abans amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont– ha remarcat que el Govern no aplicarà cap retallada i ha llançat un repte al govern espanyol: "Si el ministeri vol venir i tancar un hospital, ho haurà de fer el ministeri. Nosaltres no ho farem".

En una roda de premsa al Parlament, ha assegurat que la carta del ministeri és "inaplicable" perquè el 90% del pressupost de la Generalitat és finalista i més d'un 70% es destina a polítiques socials. Segons ha denunciat, el que pretén ara el govern espanyol ja no és només decidir el total del pressupost de la Generalitat, sinó també la seva distribució.

Junqueras ha explicat que durant el matí s'han mantingut contactes tècnics i polítics entre la Generalitat i el ministeri d'Hisenda, i que s'ha intentat, per ara sense èxit, contactar amb el ministre, Cristóbal Montoro. La Generalitat defensa que si el govern espanyol complís les seves obligacions amb Catalunya l'objectiu de dèficit de 2015 –del 0,7% del PIB– s'hauria complert.

Entre aquestes obligacions, el vicepresident ha situat l'avançament de les bestretes pendents del 2014, un repartiment del dèficit adequat entre l'administració estatal i les comunitats autònomes, els pagaments pendents de la disposició addicional de l'Estatut, i la gestió que ha fet l'estat espanyol de l'augment de l'IVA.

El vicepresident ha opinat també que "no és casualitat" que el ministeri enviés la carta a la Generalitat ahir, el mateix dia que l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) culpava Montoro -i no les autonomies- de l'incompliment del dèficit, i que el Tribunal Suprem va tombar els límits de dèficit que l’Estat va repartir a les comunitats el 2013. Dos episodis que Junqueras ha celebrat: "Cada cop hi ha més gent que ens dóna la raó".

"Mesures coercitives" previstes a la llei d'estabilitat

La carta, publicada aquest dijous per 'El matí de Catalunya Ràdio', dóna a l’executiu 15 dies per proposar com pensa fer aquesta retenció de crèdit, una proposta que posteriorment haurà de validar el ministeri. Hisenda apel·la a les “mesures coercitives” de la llei d’estabilitat pressupostària en cas d’incompliment de dèficit, tenint en compte que, segons les seves dades, Catalunya va tancar l’any passat amb un dèficit del 2,7%, superant el sostre del 0,7% fixat per l’Estat.

Montoro demana a Junqueras la retenció de crèdit per complir amb el dèficit
Montoro demana a Junqueras la retenció de crèdit per complir amb el dèficit

Albiol aconsella al Govern estalviar suprimint la conselleria d'Exteriors

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha volgut sortir a respondre a Junqueras des del mateix faristol de la sala de premsa del Parlament. Segons l'exalcalde de Badalona, el vicepresident "menteix" quan diu que Montoro el força a retallar polítiques socials, ja que, segons ha dit, pot estalviar suprimint organismes innecessaris com les "ambaixades" i la conselleria d'Exteriors.

Albiol ha acusat Junqueras de comportar-se com un "mal estudiant" que no fa els deures i no es prepara bé els exàmens però quan suspèn s'espolsa la culpa. Segons el dirigent popular, o Junqueras no ha entès la carta de Montoro o actua amb mala fe. A més, ha tornat a exigir al vicepresident de la Generalitat que presenti públicament el pla d'ajust que ja ha fet arribar al ministeri d'Hisenda.

stats