Economia 06/04/2016

Victòria a mitges de la Generalitat: el Suprem anul·la els límits de dèficit del 2013, però no els posteriors

El Govern havia demandat l'Estat per la distribució arbitrària dels objectius de dèficit. L'Alt Tribunal ho accepta a mitges

Dani Sánchez Ugart
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, la setmana passada a Madrid / EFE

MadridVictòria a mitges de la Generalitat davant del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. L'anterior departament d'Economia, dirigit per Andreu Mas-Colell, va impugnar davant del Tribunal Suprem els objectius de deficit imposats pel minitre a les comunitats autònomes per als anys 2013-2016, en diferents recursos, tal com va avançar en el seu moment l'ARA.

L'Alt Tribunal estima només un d'aquests recursos –als quals es van sumar altres comunitats autònomes, com Andalusia–, fet que fa referència al sostre de dèficit del 2013. Aquest, però, és el que menys impacte real té en la situació actual, perquè no resol l'objectiu per a aquest any, que segueix sent del 0,3% del PIB, tal com va decidir el ministre, en contra de l'opinió de la pràctica totalitat d'autonomies.

Aquell any, les comunitats autònomes van tenir un límit de dèficit de l'1,58%, i la Generalitat considerava que havia de ser del 2,5%: això són 1.800 milions d'euros que el Govern es podria haver estalviat en retallades.

Si es dóna per bo el límit que demanava el Govern, Catalunya hauria complert l'objectiu de dèficit autonòmic del 2013, en tancar l'any amb un desequilibri pressupostari del 2,1%.

Evolució del dèficit

En concret, el Suprem estima un recurs d'Andalusia, Catalunya i Astúries contra l'acord del consell de ministres del 30 d'agost del 2013 que regulava els límits de dèficit del 2013, perquè considera que basava la seva eficàcia en un altre acord de govern que no va passar pel Congrés, i que, per tant, no és vàlid, segons l'opinió dels jutges.

En canvi, l'altre acord del consell de ministres recorregut, del 28 de juny del mateix any, que fixava el sostre de dèficit per al trienni 2014-2016, sí que és vàlid, segons els jutges de la sala III de l'Alt Tribunal, perquè va ser convalidat per les Corts.

stats