Només els ajuntaments redueixen el seu endeutament

L’endeutament de les administracions públiques a Espanya continua creixent

L’endeutament de les administracions públiques a Espanya continua creixent. Només els ajuntaments i les corporacions locals, sotmesos a un control pressupostari més estricte, redueixen el seu nivell d’endeutament respecte al mes i l’any anteriors. Així, segons les dades publicades ahir pel Banc d’Espanya, el conjunt de les administracions públiques de l’Estat han sumat 8.890 milions d’euros de deute el segon trimestre de l’any. Es manté així el nivell d’endeutament en un percentatge equivalent al 100% del PIB. A més, si es compara amb l’any anterior, Espanya ha sumat 30.790 milions més i ja arriba als 1,13 bilions d’euros, la xifra més elevada de la sèrie històrica que comença el 1995.

Cal recordar que l’Estat té l’objectiu d’acabar l’any per sota d’aquest percentatge, en el 99% del PIB. L’any passat va aconseguir tancar-lo al 99,4% gràcies, sobretot, a un creixement de l’economia més gran del que s’esperava, que va acabar reduint el pes del deute respecte al PIB malgrat augmentar-lo en termes de volum.

Si ens fixem en el conjunt de les administracions públiques, totes continuen augmentant l’endeutament el segon trimestre, excepte els ajuntaments, que el redueixen, i la Seguretat Social, que es manté plana. Així, el Banc d’Espanya assenyala que el deute de l’administració central va créixer un 3,3%, fins al 87,6% del PIB. També el van incrementar considerablement les comunitats autònomes, fins al 25,1% del PIB i amb un augment interanual del 4,5%. Per contra, la Seguretat Social el va mantenir en l’1,5% del PIB, amb un volum de 17.173 milions d’euros de passiu. Pel que fa als ajuntaments i les corporacions locals, van rebaixar el deute un 7,7%, fins al 2,8% del PIB.

En el cas només de Catalunya, el nivell d’endeutament tampoc aconsegueix baixar del 35% del PIB, on se situa des de l’últim trimestre del 2015. Si es compara amb el trimestre anterior, passa del 35,2% al 35,4%, que en termes de volum són 1.265 milions d’euros més que l’últim trimestre. En total, el deute de Catalunya puja fins als 52.499 milions d’euros.

Catalunya, la més endeutada

En percentatge d’endeutament sobre el PIB, el País Valencià, amb un 41% d’endeutament, supera Catalunya, i també ho fa Castella-la Manxa, amb un endeutament superior al 36%. En volum, però, Catalunya supera de llarg la segona comunitat, el País Valencià, que deu 35.405 milions d’euros, i es manté, doncs, com l’autonomia amb més deute públic. Les segueixen Andalusia i la Comunitat de Madrid.

Però l’increment del passiu és una tendència global per al conjunt de les comunitats autònomes. Només Galícia deixa pla el seu deute el segon trimestre d’aquest any en relació amb el PIB, mentre que comunitats com Cantàbria o la Regió de Múrcia afegeixen més d’un punt del PIB al seu deute.

Més continguts de