POLÍTICA MONETÀRIA

Olli Rehn veu possible que el BCE rebaixi més els tipus

Davant el final de la presidència de Mario Draghi al BCE, el 31 d’octubre, Rehn s’ha convertit en un dels potencials successors del banquer italià

Olli Rehn, governador del Banc de Finlàndia i un dels noms que sonen cada vegada amb més força per rellevar Mario Draghi al capdavant del Banc Central Europeu (BCE), considera que l’institut emissor de l’eurozona pot respondre a un empitjorament de la conjuntura econòmica amb baixades dels tipus d’interès i reactivant les seves compres netes d’actius.

Rehn va assegurar dimarts que el BCE té sobre la taula l’opció de “rebaixar els tipus d’interès i introduir possibles mesures mitigadores”, o fins i tot “reprendre les seves compres netes sota el programa de compra de valors”.

Olli Rehn va ser comissari europeu d’Afers Econòmics entre el 2010 i el 2014 -per tant, quan Espanya va demanar el rescat bancari- i es va caracteritzar per ser un dels principals defensors de les polítiques d’austeritat. El febrer del 2017 Rehn es va incorporar al Banc de Finlàndia, del qual ara és governador, i per tant, forma part del consell de govern del BCE, el principal òrgan de govern de l’institut emissor.

Davant el final de la presidència de Mario Draghi al BCE, el 31 d’octubre, Rehn s’ha convertit en un dels potencials successors del banquer italià, especialment si Alemanya i França no aconsegueixen consensuar els seus candidats a la presidència del BCE i la Comissió Europea.

764 M€ d’interessos negatius

D’altra banda, la banca espanyola ha pagat 764 milions d’euros al BCE entre el 2016 i el 2018 en concepte d’interessos negatius. Ho diu un estudi de la fintech alemanya Deposit Solutions, fet per avaluar els cinc anys des que l’organisme europeu va començar a aplicar tipus d’interès negatius als dipòsits bancaris. Segons l’estudi, les xifres provisionals mostren un pagament de 435 milions entre el gener i el maig.