Economia 10/06/2013

Govern espanyol i PSOE, molt allunyats en la reforma de les pensions

L'executiu descarta fer ús del fons de reserva, com volen els socialistes, que avisen que no acceptaran una rebaixa de les prestacions i la fi de les actualitzacions

Joan Faus
2 min

MadridEl secretari d'estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, ha afirmat aquest dilluns que el govern espanyol "esgotarà" totes les possibilitats abans de recórrer al fons de reserva per al pagament de les pensions després que el PSOE ho hagi demanat per evitar un descens de la quantia de les prestacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de participar en la junta directiva de la federació d'autònoms ATA, Burgos ha qualificat de "cridaner" que els socialistes apostin ara per utilitzar el fons de reserva (l'anomenada guardiola de les pensions) quan ho van criticar en la primera ocasió que l'executiu de Mariano Rajoy ho va fer al setembre. Llavors el govern va disposar de 3.063 milions i al novembre en va agafar 4.000 més per pagar les prestacions, segons informa Efe.

L'entesa entre el PP i el PSOE en matèria de pensions es presenta molt complicada tenint en compte les posicions manifestades aquest dilluns per Burgos i pel portaveu econòmic del PSOE, Valeriano Gómez. En una roda de premsa a la seu de Ferraz, Gómez ha afirmat que la guardiola disposa de 67.000 milions i que aquest any se'n podrien fer servir 11.000. "El que no hem de fer és rebaixar la pensió sinó utilitzar el fons de reserva", ha subratllat.

El portaveu socialista ha criticat l'informe del comitè d'experts sobre la reforma del sistema de pensions, que ara es debatrà al Congrés de Diputats. En aquest sentit, ha avisat que només hi donaran suport si les modificacions es basen en el factor de sostenibilitat que incloïa la reforma feta per el govern del PSOE el 2011. "Si és un factor per rebaixar pensions i no actualitzar-les periòdicament no ens trobarà", ha dit.

Ha recordat que aquell factor –que ara porta sis mesos en vigor– no impulsava "rebaixes" de les prestacions i incloïa diferents paràmetres, com l'ampliació gradual de l'edat de jubilació als 67 anys el 2027, canvis en el període de computació, tipus de cotització o ingressos del sistema. I ha considerat que els experts només s'han centrat en la situació financera del sistema i han avançat el calendari d'aplicació dels canvis.

stats