CCOO i la UGT convoquen una vaga general per al 29 de març

El consells confederals dels sindicats han pres aquesta decisió. La protesta és contra la reforma laboral. Serà la sisena vaga general de la democràcia espanyola

Els sindicats CCOO i UGT convocaran de manera conjunta la vaga general en contra de la reforma laboral el proper 29 de març, després que les dues centrals ho hagin acordat per unanimitat avui en els seus respectius òrgans de direcció , han confirmat a Efe fonts sindicals. Serà la vuitena vaga general de la democràcia espanyola.

La UGT ha confirmat la decisió en un comunicat. Els líders dels dos sindicats, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, oferiran una roda de premsa aquest migdia. La reforma laboral va entrar en vigor el 12 de febrer.

Els sindicats fa setmanes que parlen d'una "mobilització creixent" a l'espera que el govern espanyol introdueixi canvis significatius en la tramitació de la reforma al Congrés de Diputats. La cambra baixa va convalidar ahir el decret amb els vots a favor del PP, CiU, UPN i Foro Asturias. Els sindicats es van manifestar contra la reforma el passat 19 de febrer a 57 ciutats de l'Estat. Aquest diumenge hi ha convocades noves manifestacions.

CCOO i UGT, igual que els partits d'esquerra, desconfien que el decret sigui objecte de grans canvis en la tramitació com a projecte de llei al Congrés, i per això han optat per la vaga general. Ara cal veure quins partits, i, sobretot, el PSOE, se sumaran a la vaga. Cal recordar que l'última vaga general va ser al setembre del 2010, contra la reforma laboral del govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

El 29 de març és el dia previ a la presentació dels pressupostos. Les centrals sobiranistes basques, gallegues i catalanes ja l'havien convocat aquell dia. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja va dir a finals de gener que la reforma laboral li "costaria una vaga".

Els sindicats consideren que la reforma laboral és "injusta" perquè facilita l'acomiadament objectiu, en clarificar-ne les causes. De fet, acomiadar és més fàcil i barat. Qualsevol empresa que acumuli ara nou mesos seguits amb caiguda d'ingressos podrà acomiadar amb indemnitzacions de 20 dies per any treballat. A més, el cost de l'acomiadament improcedent –sense motiu– es redueix dels 45 als 33 dies. També dóna més flexibilitat interna a les empreses.