Economia 06/06/2013

La Comissió de Telecomunicacions passarà a dependre directament de Madrid a l'octubre

La seu de Barcelona es mantindrà però es convertirà en una filial del nou megaregulador que unifica els vuit grans organismes actuals

Joan Faus
2 min

MadridFinalment no hi haurà un sol megaregulador que agrupi vuit organismes actuals si no dos dintre d'una única estructura. La futura Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que entrarà en funcionament a començaments d'octubre, es dividirà en dos grans àmbits: un de regulació i un de competència, segons han explicat aquest dijous fonts del ministeri d'Economia. D'aquesta forma, Madrid cedeix a les pressions de Brussel·les que veia amb recels concentrar-ho tot en un únic comandament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La centralització d'estructures implicarà que totes les comissions passaran a dependre ara directament del que es dicti des d'Economia. Així, la Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT) mantindrà la seva seu a Barcelona -on està present des del 2005- però en veritat totes les decisions s'adoptaran a Madrid ja que serà una espècie de filial del que es dicti des de la cúpula de la CNMC.

La nova unificació també suposarà una reducció del nombre de consellers, que passaran de 50 a 10. A més, amb altres mesures de sinergies el govern espanyol preveu estalviar uns 28 milions d'euros anuals. I tot sembla indicar que també es retallaran les plantilles de les comissions actuals. Des d'Economia s'ha evitat "avançar" si hi haurà o no acomiadaments i simplement s'ha optat, de forma eufemística, per considerar "previsible que tingui lloc una racionalització dels àmbits horitzontals", és a dir, dels serveis comuns que generarà la concentració d'organismes.

La CNMC agruparà totes les comissions reguladores actuals, excepte el Consell de Seguretat Nuclear i els del sector financer: la Comissió Nacional del Mercat de Valors i el Banc d'Espanya. Els organismes reguladors van néixer als anys noranta en el procés de liberalització que va acabar amb els monopolis d'empreses públiques. Fins fa cinc anys n'hi havia només quatre, en els àmbits de l'energia, les telecomunicacions, la competència i el sistema ferroviari. El 2007 es va crear la Comissió Nacional del Sector Postal i el 2011, després de l'aprovació de la llei d'economia sostenible, es van crear l'Organisme Regulador del Sector del Transport, la Comissió Nacional del Joc i la Comissió de Regulació Econòmica Aeroportuària. A aquestes institucions caldria afegir-hi el Consell de Mitjans Audiovisuals, que preveu la llei general de comunicació audiovisual, però que finalment no es crearà.

stats