Economia 11/03/2019

Sáenz de Santamaría fitxa pel bufet d'advocats barceloní Cuatrecasas

El bufet contracta l’exvicepresidenta espanyola sis mesos després d’haver deixat la política

Leandre Ibar / Albert Martín
3 min
Santamaría, a Cuatrecasas

BarcelonaL’exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fitxat pel bufet d’advocats Cuatrecasas, segons un comunicat de l’empresa. L’exdirigent del Partit Popular serà sòcia i membre del consell d’administració de la primera firma catalana del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría serà la màxima responsable de la divisió de governança corporativa i compliment. L’exvicepresidenta és jurista de formació i, abans de dedicar-se a la política, el 1999 va aprovar les oposicions per a advocada de l’Estat, tot i que fa anys que no exerceix la professió. Segons Oriol Mir, catedràtic de dret administratiu de la UPF, és habitual que “els advocats de l’Estat acabin fitxant per despatxos, perquè hi cobren molt més”.

“Els advocats de vocació tenim la fortuna de poder servir la societat i l’estat de dret en diversos àmbits”, va declarar l’expolítica en un comunicat. Rafael Fontana, president de Cuatrecasas, va afirmar que Sáenz de Santamaría era “una advocada excepcional que ha demostrat al llarg de la seva carrera professional la seva vàlua i grans dots de gestió”.

La taca de la Gürtel

Sáenz de Santamaría va abandonar el govern el juny de l’any passat després que, arran de la condemna del seu partit per corrupció, el PSOE presentés la moció de censura contra el president Mariano Rajoy que va acabar portant Pedro Sánchez a la Moncloa. L’Audiència Nacional va sentenciar que, entre el 2000 i el 2006, el PP s’havia lucrat amb la trama de finançament irregular investigada en el cas Gürtel i havia mantingut una comptabilitat paral·lela, l’anomenada caixa B. La part del judici de la Gürtel que afecta l’època en què Sáenz de Santamaría ja ocupava càrrecs importants al PP encara no s’ha celebrat.

Segons Cuatrecasas, l’exdirigent popular reprèn amb la seva incorporació a la companyia “la seva carrera professional després de complir tots els tràmits exigits per la normativa aplicable als alts càrrecs i al personal al servei de les administracions públiques”. La norma que regula les incompatibilitats professionals dels exministres és una llei aprovada el 2015 al Congrés amb els vots del PP, CiU i el PNB, i l’abstenció del PSOE, quan Sáenz de Santamaría era vicepresidenta.

Segons la llei, les incompatibilitats dels antics membres del govern són limitades a “resolucions administratives o actes equivalents”. Això suposa que, durant dos anys des que abandona el càrrec, un ministre no pot treballar en una empresa a la qual, mentre ostentava el càrrec, el govern hagi atorgat subvencions, adjudicacions d’obra pública, contractes amb l’administració, expropiacions o autoritzacions, explica Mir. Això afecta qualsevol empresa, independentment de si és el camp del ministre en qüestió, perquè les decisions del govern es prenen de manera col·legiada.

Aquesta restricció no s’amplia a l’aprovació de textos legals -decrets o projectes de llei- que afectin l’empresa en qüestió o el sector en què treballa, segons Mir. Així, un ministre podria treballar en una empresa petroliera encara que, quan exercia el càrrec, el govern hagués aprovat un decret que regulava l’extracció de petroli, però no hi podria treballar durant dos anys si li hagués adjudicat un contracte.

Segons ha pogut comprovar l’ARA, al BOE no hi consta cap resolució aprovada pel govern que afecti l’empresa Cuatrecasas durant el període en què Sáenz de Santamaría va ser membre de l’executiu, entre el 2011 i el 2018.

Malgrat la legalitat del nomenament, fonts jurídiques consultades per aquest diari expressaven la seva estupefacció pel fitxatge de Sáenz de Santamaría a causa del seu perfil polític i professional i esmentaven el fenomen de les portes giratòries.

La cara del 155

L’expolítica, a qui Rajoy va encarregar la gestió del Procés i que va ser la cara de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, va ser vicepresidenta i va ocupar tres carteres ministerials -Justícia, Sanitat i Presidència-, a més de ser portaveu del govern. Amb la caiguda de l’executiu va abandonar la política i va ser nomenada membre del Consell d’Estat. Eldiario.es recordava ahir que Emili Cuatrecasas, president d’honor del bufet, va ser condemnat el 2015 per vuit delictes fiscals però va evitar la presó amb un pacte amb el fiscal i l’Advocacia de l’Estat, que depenia aleshores de Sáenz de Santamaría.

La número dos de Rajoy refà així la seva vida professional, com també haurà de fer el seu entorn polític. L’exministre Íñigo Méndez de Vigo, molt pròxim a ella, anunciava ahir que abandonava la política activa, en una decisió que demostra la distància de l’actual líder del PP, Pablo Casado, respecte als sorayistes.

LES CLAUS

1. Sáenz de Santamaría és advocada?

Sí, i a més és advocada de l’Estat. Els advocats de l’Estat són els funcionaris encarregats de defensar l’Estat en qualsevol litigi judicial, tant a Espanya com en tribunals estrangers. En el cas de l’exvicepresidenta, va superar les oposicions el 1999 i ara feia anys que no exercia aquest càrrec a causa de la seva carrera política. Tot i així, és habitual que molts advocats de l’Estat acabin demanant excedències i treballant en bufets privats, on poden cobrar sous molt més alts.

2. És habitual un fitxatge com aquest?

Alguns dels grans despatxos espanyols -igual que grans empreses- han optat per contractar polítics, però no deixa de ser una pràctica poc freqüent i que, tot i ser legal, genera dubtes de caràcter ètic i legal.

3. Hi ha incompatibilitat amb el seu anterior càrrec?

El gabinet d’advocats va assegurar en un comunicat que la contractació complia tots els requisits legals. En aquest sentit, la norma que regula les incompatibilitats d’alts càrrecs del govern només impedeix fitxar per una empresa a la qual el govern hagi beneficiat a través de resolucions administratives, i sempre amb un termini màxim de dos anys des que s’abandona el càrrec. No és el cas de Cuatrecasas mentre Sáenz de Santamaría era vicepresidenta.

4. Què farà Sáenz de Santamaría a Cuatrecasas?

L’exvicepresidenta fitxa pel despatx barceloní com a sòcia i membre del consell d’administració. Dins l’operativa de l’empresa, dirigirà la divisió de Corporate Governance and Compliance, en què encapçalarà “un equip multidisciplinari de persones”, segons la companyia.

stats