La Seguretat Social pagarà l'extra d'estiu dels pensionistes amb un crèdit de 6.000 M€

El préstec ja estava previst als pressupostos de l'Estat i cobreix part de tota la quantitat requerida. La resta, 3.500 milions, es tornaran a treure de la guardiola 

Aquesta vegada no només s'estirarà la guardiola de les pensions, sinó que es farà servir part del préstec pressupostat per pagar l'extra dels pensionistes d'aquest estiu. Així ho ha explicat aquest dijous la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, en la seva compareixença posterior al consell de ministres. 

"Des dels anys 90 s'ha utilitzat moltes vegades el préstec, és un instrument normal d'utilització per pagar les pensions", ha insistit la ministra, que ha aclarit que, com sí que s'ha fet els últims anys, 3.514 milions d'euros sortiran del Fons de Reserva, és a dir de la coneguda com a guardiola de les pensions, mentre que 5.986 milions seran part del crèdit que ja es va pressupostar als comptes d'aquest 2017. 

Un 1% del PIB per tapar el forat de la Seguretat Social

El govern ja havia avisat que preferia tirar de crèdit quan calgués abans que esgotar del tot la guardiola, encara que això suposi emetre més deute. Així doncs, són un total de 9.500 milions d'euros, més o menys la mateixa quantitat que l'anterior paga doble, els que el govern espanyol necessità per fer front a aquest pagament.

La nova llei d'autònoms

"Som davant una llei que seguirà potenciant els autònoms, amb menys traves i càrregues administratives, menys impostos i més protecció social", ha afirmat la ministra Báñez, que ha detallat punt per punt les diferents mesures que s'han aconseguit acordar per reformar la regulació dels autònoms que serà ratificada aquesta mateixa tarda al Congrés dels Diputats, ja que comptarà amb el suport d'ERC, PDECat, Ciutadans, PSOE i PNB. 

Així doncs, fruit del pacte d'investidura amb Ciutadans, l'executiu de Mariano Rajoy ha aprovat les 20 mesures urgents per reformar la normativa d'autònoms que, com ha avançat Báñez, comptarà amb els suports necessaris després que altres partits hagin pogut presentar les seves esmenes i propostes.

"Vull fer un reconeixement especial a tots els grups parlamentaris perquè s'està aconseguint un nivell d'acord ampli per a la seva aprovació definitiva al Congrés", ha afirmat la ministra. 

Però quines són les mesures? D'entrada, els autònoms podran deduir-se 26,67 euros diaris per dietes i manutenció els dies laborables i quan estiguin de viatge, una esmena que ha introduït ERC. Hi haurà més deduccions; s'incrementa de 6 a 12 mesos la tarifa plana de 50 euros mensuals quan algú comença a ser autònom; es podrà canviar la base de cotització fins a quatre vegades l'any i no pagar el mes sencer fins a un límit de tres altes l'any si l'activitat no s'allarga tot el mes. A més, s'inclouran com accidents laborals aquells que tinguin lloc de camí a la feina i tindrà més flexibilitat a l'hora de pagar endarreriments.