La intervenció de les finances es va fer amb la Generalitat en superàvit

Les autonomies freguen els 1.000 milions de superàvit i l'Estat té un dèficit de l'1,47% del PIB

El mateix mes que Montoro va decidir  intervenir les finances catalanes argumentant que amenaçaven l'estabilitat pressupostària (el 15 de setembre), Catalunya va registrar un superàvit de 140 milions d'euros, un resultat financer molt millor que el del mateix mes de l'any anterior, quan el dèficit català havia sigut de 514 milions d'euros. De fet, abans de ser intervinguda, Catalunya ja havia registrat superàvits superiors als 100 milions d'euros. A l'agost, just abans de ser intervinguda, el superàvit va ser de 171 milions.

Així, segons les dades que ha fet públic aquest dimarts el ministeri d'Hisenda i Funció Pública, Catalunya va ser la quarta comunitat amb millors resultats al setembre, només per darrere de les les Canàries, les Balears i Galícia, i lleugerament per sobre del País Basc. En canvi, altres autonomies com Múrcia o Madrid van superar els 200 milions d'euros de dèficit. En conjunt, les administracions autonòmiques van fregar els 1.000 milions de superàvit (992 milions concretament), i es van situar en un 0,09% del PIB, molt lluny de les xifres que tenien el mateix mes de l'any passat, quan el dèficit superava els 2.000 milions. 

El forat de la Seguretat Social

El dèficit del sistema de la Seguretat Social continua per sobre del 0,5% del PIB. Segons les dades d'execució pressupostària publicades aquest dimarts pel ministeri d'Hisenda i Funció Pública, les administracions del sistema de la Seguretat Social van registrar un dèficit de 5.967,64 milions d'euros a l'octubre, un 0,51% del PIB i per sota del mateix mes de l'any passat.

Tot i això, les mateixes dades posen de manifest que un mes abans, al setembre, la Seguretat Social havia eixamplat el forat fins als 6.848 milions d'euros, que són 662 milions més que el mateix mes de l'any anterior, fins a suposar un 0,59% del PIB. Aquest percentatge és superior al del mateix mes de l'any 2016, quan el dèficit suposava el 0,55% del PIB. De fet, les previsions indiquen que la Seguretat Social tancarà l'any amb un dèficit superior a l'1,6% del PIB. 

La Seguretat Social seguirà en dèficit el 2020

El sistema del qual depenen les pensions, doncs, continua sent un llast per als comptes públics de l'estat espanyol, ja que eixampla el forat mentre administracions com les autonomies i els ajuntaments ja han aconseguit l'equilibri o hi són a prop.

El dèficit de l'administració central – l'altra gran incomplidora– va superar els 17.110 milions d'euros, una reducció considerable respecte al mateix mes de l'any anterior, quan havia sigut de 27.078 milions. Tot i això, el desviament s'eleva a l'1,47% del PIB, ja per sobre de l'objectiu que s'havia fixat per a finals d'any de l'1,1% del PIB.

En conjunt, el dèficit de les administracions públiques (sense les corporacions locals) va arribar  a l'1,95%  del PIB els tres primers mesos de l'any. El mateix període de l'any passat se situava en el 3,16% del PIB.