Economia 26/10/2015

El sistema de pensions falla: com l'arreglarien els partits candidats a les eleccions espanyoles?

Representants del PP, PSOE, IU, Podem i Ciutadans participen en un debat sobre el finançament de la Seguretat Social

Dani Sánchez Ugart
5 min
Les reserves  per a les pensions  estan exposades a la crisi del deute

MadridLa reforma del sistema de pensions serà un dels 'hits' de la carrera a la Moncloa. La sostenibilitat de la Seguretat Social és cada cop més dubtosa a llarg termini: durant la legislatura s'ha incrementat el dèficit i han caigut els ingressos. A més, ha calgut tirar dels Fons de Reserva de la Seguretat Social. Tot plegat mentre els nous llocs de treball precaris i les rebaixes a les cotitzacions socials no deixen que els ingressos del sistema pugin amb vigor, tot i l'ascens del nombre d'ocupats en termes anuals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que l'acord entre els partits al pacte de Toledo és no fer política partidista amb les pensions, responsables econòmics de PP, PSOE, Ciutadans, Podem i IU, han participat aquest dilluns en una taula rodona organitzada per la Fundació Axa a Madrid, en què han plantejat quines són per a les seves formacions les millors maneres de fer front a aquests problemes. A la taula estaven anunciats representants de CDC i PNB, que finalment no hi han participat.

PP: "Anem pel bon camí"

Mantenir l'augment de pensions del 0,25%

El PP defensa aferrissadament les seves mesures durant la crisi. Els autors de l'anomenat factor de sostenibilitat, que compromet a un augment de les pensions de només el 0,25%, independentment de la pujada dels preus consideren que aquest model s'ha de mantenir. Segons Pablo García, portaveu adjunt al pacte de Toledo del PP, l'obsessió ha de ser la creació de llocs de treball. A més, ha defensat també que determinats tipus de pensions (les no contributives i els complements als mínims, essencialment), es puguin pagar a càrrec als pressupostos de l'Estat, i no al pressupost de la Seguretat Social, com s'ha aprovat des d'aquesta legislatura.

García s'ha defensat de les crítiques de la resta de partits, que han acusat del PP de "carregar-se" el pacte de Toledo, i ha considerat que qui se'l va carregar va ser el PSOE. També ha defensat la reforma laboral, que segons la resta de partits presents a la taula està fomentant la creació de llocs de treball precaris que debiliten els ingressos del sistema de pensions. Amb les mesures aprovades pel PP i introduint nous tipus de pensions al càrrec dels pressupostos de l'Estat "es garanteix la continuïtat", ha afirmat García.

PSOE: Impostos especials per a les pensions

Apujar les cotitzacions dels autònoms

L'exsecretària d'Estat d'Ocupació amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero Luz Rodríguez ha estat l'encarregada de defensar la visió del PSOE en el debat de les pensions. Després d'acusar el PP de trencar el pacte de Toledo, Rodríguez, ha considerat que la caiguda del ingressos de la Seguretat Social s'ha de combatre amb llocs de treball de més qualitat, i ha proposat incloure en la Constitució la política de pensions. També ha defensat buscar noves formes de finançament del sistema amb la creació de figures impositives especials dedicades específicament a pagar determinats tipus de pensions. A més, també ha proposat eliminar els topalls a les cotitzacions màximes i millorar les mínimes.

Una de les propostes estrelles del PSOE en matèria econòmica serà incrementar la cotització dels autònoms perquè sigui proporcional als seus ingressos i no independent, com passa ara. Per últim, Rodríguez ha proposat també mesures per incentivar la natalitat, com un bonus de cotització de 24 mesos per a les dones que es quedin embarassades, amb càrrec als impostos, i no al pressupost de la Seguretat Social.

IU: Salari mínim i pensió mínima de 1.100 euros

Recuperar la jubilació als 65 anys

La proposta estrella d'IU passa per augmentar el salari mínim fins als 1.100 euros al mes, amb això, segons José Antonio García Rubio, membre del partit, s'incrementarien els ingressos del sistema. García ha carregat contra les bonificacions aprovades per l'actual govern espanyol a les cotitzacions socials i ha proposat suprimir la tarifa plana. Igual que el PSOE, IU proposa eliminar els topalls de la contribució màxima i recuperar la jubilació als 65 anys. A més, ha proposat igualar la pensió mínima al salari mínim, el que la portaria fins als 1.100 euros mensuals.

Sobre com pagar-ho, García ha al·ludit a la necessitat d'"un model productiu nou, perquè el que hi ha en vigor és pervers. I estem sortint de la crisi amb el mateix model". A més, ha dit: "Pagarem amb una reforma fiscal justa, que paguin més els que més tenen i els que més guanyen, i combatent el frau fiscal, que donaria uns ingressos de més de 70.000 milions anuals".

Ciutadans: Més "correspondència" amb el que s'ha contribuït

Edat de jubilació variable

Les propostes més trencadores les ha posat sobre la taula Luis Garicano, responsable del programa econòmic de Ciutadans. L'economista, que ha marxat de la taula abans de l'inici del debat, perquè havia d'agafar un avió, ha criticat que les propostes d'alguns partits no estiguin basades en la realitat i ha exposat les seves propostes, que es basen en l'ampliació de l'edat de jubilació donant la llibertat als treballadors que ho vulguin perquè se jubilin més tard. A més, també ha proposat un sistema més "transparent" en què cadascú sàpiga què cobrarà en funció de la seva contribució, és a dir que sigui més contributiu: que hi hagi "més correspondència entre el que es contribueix i el que es guanya". També ha proposat eliminar el factor de sostenibilitat i l'actualització obligatòria de les pensions.

Però igual que tots els partits, excepte el PP, Garicano s'ha centrat a criticar la creixent precarització de la feina, i ha dit que treballaran per combatre-la amb "educació, educació i educació". Qüestionat pels seus companys de taula sobre el contracte únic, proposta de C's per al model de treball, Garicano ha considerat que no incrementarà la precarietat, sinó que acabarà amb la dualitat, és a dir, les diferències entre treballadors fixes i temporals. L'acord entre els parits és clar: cal posar impostos per pagar pensions. I tots, menys el PP també estan da'cord en què la precarització del mercat de treball està rere els problemes del sistema.

Podem: Apujar pensions mínimes

Igualar la recaptació amb Europa per pagar-les

Per part de Podem ha intervingut en la taula rodona el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Nacho Álvarez, que ha negat que el sistema de pensions sigui insostenible i ha recordat que costa un 11% del PIB, mentre que a altres països, com Itàlia, costa el 17% del PIB. Álvarez ha incidit que el model de generació d'ocupació està en el centre dels problemes. Per combatre'l, ha proposat derogar la reforma laboral del PP i les reformes de la Seguretat Social de PSOE i PP, a més de reforçar la negociació col·lectiva.

Com tots els ponents, excepte Garicano -que no s'ha pronunciat-, Álvarez ha proposat finançar per la via dels impostos la caixa de les pensions i fer una reforma fiscal per incrementar la recaptació de les arques públiques. Segons ell la diferència entre la recaptació d'Espanya i la mitjana europea és de 96.000 milions, és a dir, gairebé un 10% del PIB, i en una legislatura es podrien corregir entre 3 i 4 punts d'aquest 'gap'. Per últim, Álvarez també ha apostat per la fi de la política d'austeritat "pausant el ritme de reducció del dèficit". "Si Brussel·les veta els pressupostos els tornarem a enviar", ha dit, fent referència a les paraules del primer ministre italià Matteo Renzi.

stats