MODEL FISCAL

Els catalans paguen un IRPF similar als suecs però menys IVA

El país nòrdic qüestiona menys els alts impostos perquè valora més els serveis públics que rep a canvi, millors fins i tot proporcionalment a l'esforç fiscal català

Després de l'anunci del nou increment impositiu del govern espanyol, van saltar les alarmes: el tipus màxim de l'IRPF que paguen els catalans, del 56%, és només superat a Europa pel dels suecs, que el tenen fixat al 56,5%. El tipus que paguen els perceptors del salari mig de cada país, a més, també és igual, del 30%. Unes xifres que alguns experts afirmen que poden produir una fuga de capitals i que el conseller d'Economia.

Les diferències entre els dos models fiscals, però, són destacables. En el mateix IRPF, el tram final a Suècia inclou ja qui cobra un 50% més que el salari mitjà del país, mentre que a Catalunya has de percebre 12 vegades el salari mitjà per haver de fer front al tipus màxim. A més a més, l'IVA general suec és del 25% i  a Catalunya és del 18%. Tanmateix, els ciutadans del país nòrdic no tenen tants problemes amb la pressió fiscal ja que valoren més els serveis públics que reben a canvi.

Podeu llegir la informació completa, amb totes les dades de l'anàlisi comparativa, a l' ARA PREMIUM.