Economia 31/08/2018

Sánchez crearà un comitè d'experts per decidir si cal fer canvis en l'horari d'Espanya

El govern del PSOE està d'acord amb la posició de la Comissió Europea

Júlia Manresa
2 min
Quatre operaris netegen el Big Ben de Londres, al Regne Unit, país on l’any 1905 el constructor anglès William Willet va idear l’horari d’estiu.

MadridEl govern espanyol es posa al costat de la Comissió Europea per eliminar el canvi d'hora i es disposa a estudiar si per a Espanya calen reformes. La ministra portaveu del govern de Pedro Sánchez, Isabel Celaá, ho ha explicat en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest divendres: "Estem d'acord que no es canviï d'hora, perquè no observem que hi hagi tants avantatges [fent-ho com s'ha fet fins ara]".

Però l'executiu espanyol no concreta cap criteri sobre el fus horari del qual forma part Espanya. De fet, la ministra portaveu ha admès que ni tan sols s'ha debatut aquesta qüestió al consell de ministres d'aquest divendres. Però poques hores després el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat actuacions per determinar què ha de fer Espanya en aquest cas. Sánchez ha anunciat des de Costa Rica la intenció de crear un comitè d'experts que estudiï els possibles canvis horaris a Espanya.

"És un assumpte important que necessita una anàlisi seriosa i rigorosa, però també de gran consens", ha insistit el president espanyol. Per buscar aquest consens, Sánchez crearà un comitè d'experts que tindrà en compte qüestions com la "productivitat, el benestar social i la competitivitat" per decidir si Espanya farà algun canvi horari.

Abans de les declaracions del president, la portaveu del govern havia insistit que el PSOE ja estava d'acord amb aquest posicionament abans que s'hi pronúncies la Comissió Europea, però ha qualificat el canvi de "molt interessant, molt controvertit i molt complex" i ha dit que "forma part de l'agenda del govern", fent referència també a la necessitat de caminar cap a la conciliació.

Aquest divendres la Comissió Europea ha anunciat que proposarà l'eliminació del canvi d'hora d'estiu i hivern, després d'una consulta pública en què un 80% de les respostes demanaven posar fi a la pràctica d’avançar o endarrerir els rellotges dues vegades a l’any.

stats