Tecnologia

Adeu al garbuix de cables: la UE acorda implementar el carregador únic universal

La mesura s'ha pactat amb la voluntat de reduir residus electrònics i entrarà en vigor la tardor del 2024

C.S.LL.
2 min
La mesura acabarà amb un problema històric dels consumidors de telefonia.

BarcelonaEl Parlament Europeu ha acordat avui la implantació d'un carregador únic universal USB-C per a una quinzena de dispositius electrònics, com ara telèfons mòbils, tauletes, càmeres digitals, auriculars i consoles a partir de la tardor del 2024.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'entrada, queden fora de la norma els ordinadors portàtils, per als quals les institucions europees han previst un període addicional de 18 mesos des de l'entrada en vigor de la normativa per tal de donar temps d'adaptació al sector. Els dispositius com rellotges intel·ligents i altres aparells per a la pràctica esportiva, massa petits per ser compatibles amb aquest model de port, queden exempts de la norma.

Els objectius de la nova legislació són, d'una banda, reduir els residus electrònics a la Unió Europea i, de l'altra, defensar el consumidor evitant l'adquisició de carregadors i cables nous amb cada dispositiu. Segons dades de la Unió Europea, cada any es generen entre 11.000 i 13.000 tones de residus electrònics, i amb el carregador universal es calcula que els europeus es podran estalviar prop de 250 milions d'euros en solucions de càrrega innecessàries.

L'oposició d'Apple

La tecnològica Apple és la principal opositora a la norma i porta mesos denunciant el projecte. El gegant nord-americà defensa el seu model de càrrega i el seu connector Lightning, que és una de les principals fonts dels seus ingressos. Així doncs, Apple té el repte de començar a crear iPhones i iPads amb port per USB tipus C.

També queda per decidir si la norma acceptarà que els dispositius tinguin diverses alternatives de càrrega, com és el cas dels Mac d'Apple: permeten la càrrega USB-C així com la del connector propi MagSafe. En cas que s'acceptessin diverses alternatives, es dificultaria la voluntat de reduir els residus electrònics.

Tant el Parlament Europeu com el Consell de la UE hauran de ratificar l'acord després d'aquest estiu, i a partir d'aleshores començarà el compte enrere de 24 mesos per tal que entri en vigor durant la tardor del 2024.

stats