Laboral

El poder adquisitiu dels treballadors porta 15 anys estancat

Eada i el grup ICSA reclamen models retributius més "innovadors"

3 min
La fàbrica de Seat a Martorell, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaDurant els últims 15 anys el poder adquisitiu dels treballadors s'ha pràcticament estancat. De fet, segons l'informe Evolució Salarial 2007-2021, presentat aquest dimecres del grup ICSA i l'escola de negocis EADA, els assalariats n'han perdut una mica (-0,64%) mentre que els directius (0,3%) i els càrrecs intermedis (1,29%) l'han incrementat molt lleugerament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Els salaris estan estancats no només a Europa sinó també als Estats Units", deixa clar Jordi Assens, doctor en Economia d'EADA Business School. En el cas d'Espanya, afegeix l'economista, no sembla que hi hagi un model de futur que ajudi a canviar aquesta tendència, diu, en referència a la reforma laboral. De fet, tant Assens com Poveda, president del grup ICSA, especialitzat en recursos humans, fan una crida perquè es modifiquin els actuals models retributius que preveuen el seu creixement en funció de l'IPC. "El model que estem aplicant és una actualització fictícia", assegura Poveda, que afegeix que cal una "innovació en el cost salarial" introduint, per exemple, a banda de l'IPC, els resultats de l'empresa.

Pel que fa als salaris de l'últim any (entre juliol del 2020 i juny 2021) no hi ha hagut sorpreses i han caigut a causa de la crisi econòmica del covid i per l'augment de la inflació. Concretament, el salari mitjà dels treballadors espanyols es va situar en 23.400 euros bruts a l'any, el dels càrrecs intermedis en 42.247 i el dels directius en 82.719, el que representa una baixada del 0,56% (131 euros), 1,88% (809) i 4,1% (3.539) respectivament, segons l'estudi d'ICSA i Eada.

L'informe s'ha realitzat amb una mostra mínima de 80.000 dades salarials a escala estatal. "El creixement desorbitat de l'IPC està trastocant el model retributiu, excessivament subjecte al sou fix indexat a l'IPC. Tenim una oportunitat única de repensar i plantejar d'una vegada per totes un model més flexible i sostenible per retenir talent", insisteix Poveda. Per altra banda, el professor d'EADA Business School Jordi Assens ha assegurat que Espanya és "un dels països que pitjor està sortint de la crisi del covid" i ha lamentat que ara mateix "no hi ha un projecte real per incrementar el poder adquisitiu dels treballadors".

La baixada més important de sous en el darrer any que analitza l'estudi s'ha produït en les petites i mitjanes empreses, que és el principal teixit econòmic que hi ha per exemple a Catalunya. "La gran empresa ha patit, però també pot resistir millor una crisi tan global com la del covid", apunta Poveda.

Pel que fa als sectors, el més ben pagat pel que fa a assalariats és l'industrial, que ja fa dos anys va relegar a la segona posició el sector financer, afectat per una reestructuració global, mentre que el comerç i el turisme, els que més han patit durant l'estocada econòmica de la pandèmia, se situen un any més com els pitjor remunerats.

Per comunitats autònomes, Catalunya és la tercera amb una retribució mitjana dels assalariats de 24.564 euros anuals, per sobre de la mitjana espanyola (23.400). En la primera posició se situa Madrid (24.942 euros), que avança Navarra (24.852), que és la segona. En comandaments intermedis, el Principat ocupa la segona posició del rànquing (43.245), per sobre apareix novament Madrid (44.821), mentre que la mitjana espanyola se situa en els 42.247 euros. I finalment pel que fa als directius, Catalunya també es manté en segon lloc (86.791 euros anuals), superada també per Madrid (88.758).

Catalunya crearà 200.000 llocs de treball aquest any

De cara a aquest any tant Poveda com Assens auguren una pujada "sostinguda" dels salaris. També es preveuen xifres positives pel que fa a la creació de llocs de treball. Segons l'estudi Perspectives d'ocupació a Catalunya 2022-2023 publicat també aquest dimecres per Manpower, Catalunya crearà 200.000 llocs de treball en els pròxims dos anys i assolirà uns nivells d'ocupació superiors als del 2008, just abans que esclatés la crisi financera. L'informe apunta que la recuperació postcovid i l'impuls dels fons europeus de recuperació fan que les perspectives per al país siguin "molt positives", tot i que insisteix que "els dos pròxims anys seran claus" per a l'economia catalana. En aquest sentit, l'informe assenyala que el sector serveis crearà tres de cada quatre nous llocs de treball, sent el comerç (+30.000 empleats) i l'hostaleria (+29.000), que paradoxalment segons l'estudi d'Eada són els més mal pagats, els principals impulsors de la recuperació.

Els salaris del 2021 en xifres
  • 86.791 euros bruts: És el salari mitjà anual d'un directiu a Catalunya, un 4,92% més que la mitjana espanyola.
  • 43.254 euros bruts: És el que van cobrar de mitjana els càrrecs intermedis entre juliol del 2020 i juny del 2021, i representa un increment del 2,38% respecte a la mitjana estatal.
  • 24.564 euros bruts: És la retribució d'un assalariat al Principat, un 4,97% més que la mitjana d'un treballador a Espanya.
stats