Economia 31/01/2019

L'advocat general de la justícia europea demana que els treballadors fitxin obligatòriament

El lletrat del TJUE afirma que això afavorirà la defensa judicial dels drets dels treballadors

Ara
2 min
La filial espanyola de Detusche Bank és l'empresa que ha motivat el dictamen.

BarcelonaL'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha recomanat aquest dijous que aquesta instància declari que les empreses estan obligades a tenir sistemes de còmput de la jornada laboral efectiva, tot i que cada país podria determinar com funciona i com es garanteix el compliment d'aquesta norma.

El lletrat respon així a una qüestió plantejada per l'Audiència Nacional espanyola davant una demanda de diversos sindicats contra la filial del Deutsche Bank per tal que fos obligatori implementar aquests sistemes per comprovar si s'acomplien els horaris. El banc alemany al·legava que el Tribunal Suprem havia establert que això només era necessari per computar les hores extres, no el conjunt de les jornades laborals.

En les seves conclusions, l'advocat proposa al TJUE que declari que les normatives comunitàries "imposen a les empreses l'obligació d'implementar un sistema de còmput de la jornada laboral efectiva". Així, afegeix, s'aconsegueix una protecció "plena i efectiva" dels drets laborals. També afirma que els estats membres estan "obligats a adoptar una normativa nacional adient per garantir la protecció de la salut i de la seguretat del treballador a través del respecte efectiu dels límits del temps de treball".

"Sense un sistema de còmput del temps de treball no hi ha cap garantia que es respectin efectivament els límits temporals establerts", afegeix el lletrat, els dictàmens del qual acostumen a coincidir amb els del TJUE. L'advocat general va més enllà i afirma que la falta d'aquests sistemes "fa que sigui molt més difícil per al treballador obtenir la defensa judicial dels seus drets".

Voluntat del govern

El dictamen coincideix amb una proposta del govern espanyol en matèria laboral per acabar amb les hores extres no remunerades. L'executiu de Pedro Sánchez va anunciar al novembre que volia obligar tots els treballadors a fitxar cada dia, en entrar i sortir de la feina. Les empreses, en aquest projecte, haurien de guardar les dades durant quatre anys i posar-les a disposició d'Inspecció de Treball i Seguretat Social.

stats