Aerolínies
Economia Aerolínies 12/07/2022

"No se sap ni se sabrà res": incertesa entre els viatgers de Ryanair al Prat

La vaga de tripulants de la companyia irlandesa provoca cancel·lacions i endarreriments de vols a Barcelona

Joan Cebrián
3 min
Cua Ryanair

BarcelonaÉs migdia i a la cua per facturar maletes de la T2 de l'aeroport del Prat l'Aniol li resumeix a la Mireia, la seva parella, quina és la situació del seu vol: "No se sap ni se sabrà res". Tots dos volien viatjar amb un nen petit cap a Glasgow, Escòcia, per visitar la germana de la Mireia. Però amb la vaga de tripulants de Ryanair, el seu vol està en suspens. Durant el matí, fins a 10 vols s'havien cancel·lat i hi havia retards en 23 més amb origen o destinació Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No és que diguin «ja sabem que aquest vol no sortirà», sinó que en el mateix moment d'embarcar, la tripulació pot no venir i no sortir", afegeix l'Aniol. Mentre fan cua per facturar la maleta, les treballadores de Ryanair els expliquen que l'absència d'un sol tripulant ja és suficient perquè un vol no surti. En el seu cas, poder arribar a Glasgow aquest mateix dimarts és molt important. Si no poden viatjar avui, hauran d'esperar a divendres, perquè hi ha pocs vols directes. "Ens han dit que poden cancel·lar el vol fins a l'últim moment", destaca la Mireia.

La zona de facturació de maletes de Ryanair està plena. La cua és molt llarga i molts viatgers afirmen que s'han esperat fins a una hora per poder gestionar les seves bosses. Força passatgers asseguren que no han tingut problemes, però l'afirmació sempre arriba acompanyada d'una crossa: "De moment". La situació a les oficines per vendre bitllets o atendre clients és completament diferent. Són molt poques persones les que es troben allà. Algunes marxen cap al control de seguretat, mentre que d'altres no tenen més remei que resignar-se i esperar.

És el cas de la María José i la seva família. Són un total de set persones que, després de visitar Barcelona, pretenien viatjar a Itàlia per fer un petit recorregut abans de tornar a l'Argentina. No podran gaudir del seu primer dia a Milà després d'una cancel·lació de vol i ara tenen el dubte de si podran recuperar aquests diners. De tota manera, aquest no és el problema més gran per a la María José: "Hi ha desinformació dins l'aerolínia, no donen la mateixa informació a tots els passatgers". Segons assegura, inicialment a ells només els havien comunicat que podien fer una reclamació a través d'internet o comprar bitllets en altres aerolínies, però en una segona consulta els han dit que podien canviar de vol.

Per la María José i la seva família buscar una alternativa en altres aerolínies també és difícil. No només el temps juga en contra seva, també la quantitat de persones que són. Més enllà de Milà, volien visitar Venècia i Florència, però amb la vaga no saben si arribaran a temps i si aconseguiran allotjament per a set. "Avui, col·lapsat com està tot, un allotjament és una fortuna, com els vols. Ens han arribat a demanar 1.900 euros per set bitllets", explica amb ràbia la María José, que no té cap solució solvent al seu abast.

Mentre algunes persones es troben en la fase d'ira, altres ja estan en la d'acceptació. Saben que no tenen cap garantia i s'ho prenen amb aparent calma, com l'Andrea i el Marc, que mengen tranquil·lament. "Portem des de les 5.15 hores aquí perquè el nostre vol sortia cap a les 6.05 del matí a Menorca. A les set i cinc ens han avisat per megafonia que estava cancel·lat", declara, relaxada, l'Andrea. Ells no han tingut cap problema de comunicació per part de Ryanair i asseguren que des del primer moment han tingut l'opció de demanar un altre vol o el reemborsament dels diners al cap de dues setmanes.

"Ens han donat un vol per a les 16.25 de la tarda. El que no sabem és si aquest vol sortirà", assenteix el Marc, que pateix per no poder gaudir del que ja han pagat, al mateix temps que lamenta haver perdut un dia de vacances. La sensació és la mateixa: incertesa. I això no serà puntual: la d'avui és la primera jornada de la segona tongada de protestes dels treballadors de Ryanair per reclamar millors condicions laborals. I hi ha 24 hores de vaga convocada per als dies 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27 i 28 de juliol a tots els aeroports de Ryanair a Espanya, incloent-hi el Prat, Girona i Palma.

stats