Economia 06/07/2017

Els serveis creen el 82% dels nous llocs de treball a Barcelona

La indústria només aporta una de cada deu noves feines a la demarcació

Albert Cadanet
2 min
Els contractes eventuals predominen a l’hostaleria i als serveis turístics.

BarcelonaEls serveis segueixen sent el pilar fonamental de l'economia catalana. A la província de Barcelona, en concret, vuit de cada deu (82%) llocs de treball que es van crear durant el 2016 van ser al sector serveis, una proporció similar a la de l'any anterior, quan el 81% dels nous afiliats a la província provenien d'aquest sector.

L'any passat la demarcació va registrar 90.671 nous afiliats, 74.127 dels quals pertanyien al sector serveis. A més, el nombre de treballadors del terciari va experimentar un creixement del 3,3% respecte de l'any 2015 (es van registrar poc menys de 72.000 persones). Són dades de l'informe territorial de la demarcació de Barcelona, que es presenta cada any a la cambra de comerç.

Lligada a aquesta dada es troba la xifra de turistes que va registrar el territori. Les dotze comarques barcelonines incloses a l'estudi sumen un total de 12,5 milions de visitants el 2016, quasi un 10% més que l'any anterior. Durant la presentació de l'informe, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha defensat que al turisme "se l'ha de cuidar". "El turisme ens ha salvat de la crisi, i ara mateix és la primera indústria de Barcelona: el que necessitem és oferir turisme de qualitat", ha afegit.

Preocupació per la indústria

Si bé el sector terciari és un dels motors de la recuperació, la indústria encara ha de fer un pas endavant. Segons les dades de la Cambra, el nombre d'afiliats nous en aquest sector se situa en 9.480 (un de cada deu). El catedràtic d'economia de la Universitat de Barcelona, Martí Perallada, ha reconegut que "la indústria podria tenir menys fragilitat".

El mateix estudi també ha calculat el nombre de treballadors de la indústria que tenen més de 55 anys i, per tant, es jubilaran en els propers deu anys. Gairebé el 14% dels treballadors es troben en aquesta franja d'edat. El vicepresident segon de la Cambra, Marc Castells, ha mostrat certa preocupació per aquesta dada. "Només és un avís, i esperem que no sigui una alerta d'aquí uns anys", ha dit Castells.

Pel vicepresident segon de la Cambra, "la indústria és el motor de futur del país" i ha explicat que la solució per revifar el sector passa per "trobar formació qualificada". Valls ha destacat que la reconversió de la indústria passa per feines com "el manteniment de la robòtica o el tractament de nou software informàtic".

Prudència davant les dades

L'estudi de la Cambra també posa en relleu que aquest 2016 presenta els millors resultats des del 2008. És la primera vegada que el nombre d'aturats a la demarcació se situa per sota dels 300.000. No obstant això, Castells ha dit que "encara falten dos anys per arribar als nivells d'abans de la crisi" i que "no s'hi val relaxar-se" per assolir una desocupació que, abans de la crisi, se situava al voltant del 10% al territori.

stats