MERCATS
Economia 01/09/2015

Agost per oblidar a la borsa espanyola

L’Íbex-35 tanca el pitjor mes en tres anys pel terratrèmol del mercat xinès, Grècia i la Fed

D.s.u.
2 min
Les caigudes a les borses europees han sigut generalitzades en l’últim mes.

MadridEl mes d’agost que va acabar ahir va ser un còctel de males dades macroeconòmiques. El daltabaix del mercat xinès va ser la punta de l’iceberg d’una successió de revessos a la confiança dels inversors, com l’avançament electoral a Grècia, la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) es decideixi a apujar els interessos de manera imminent o fins i tot la desacceleració d’algunes economies de l’Amèrica Llatina i la caiguda de les seves monedes, en el que alguns experts apunten que pot ser una guerra de divises. Tot plegat va contagiar el mercat borsari espanyol, i l’Íbex-35 va tancar a l’agost el pitjor mes en més de tres anys, amb una caiguda del 8,24%. Des de l’abril del 2012, quan hi havia dubtes sobre la viabilitat de l’economia espanyola, no es registrava una dada pitjor.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La millora de les dades macroeconòmiques exclusivament espanyoles, doncs, no va ser suficient per compensar el pànic borsari importat, sobretot de l’Àsia. L’agost va començar calmat, però els rumors que la Fed pugui apujar del 0% al 0,25% els tipus d’interès aquest mes de setembre van alterar per primer cop al mes el sismògraf. A partir d’aquest moment va començar l’autèntic terratrèmol, amb la devaluació del iuan xinès, més d’un 5%, la caiguda de les exportacions i de l’activitat industrial xineses. Tot plegat va enfonsar les borses asiàtiques (fins al 25%, en el cas de Xangai) i va arrossegar l’Íbex i la resta de borses mundials. Al final de mes es van alternar les jornades de fortes pèrdues (una caiguda del 5% dilluns de la setmana passada), amb importants guanys (un 4% dimecres). Però la ziga-zaga no ha acabat per redreçar-se i ahir el selectiu espanyol va tornar a marcar números vermells, tot i que més moderats, en caure un 0,91%, fins als 10.259 punts.

El valor més castigat del mes ha sigut Abengoa, que s’ha deixat un aclaparador 46,8% del seu valor, seguit de Repsol (-16,63%) i ArcelorMittal (-16,12%). Mapfre, BBVA, Bankia, el Santander i Sacyr també van marcar pèrdues superiors al 10%. En el cantó contrari, només Indra (en ple procés de reestructuració i després d’anunciar un ERO de 1.800 empleats) i Aena van guanyar valor a la borsa a l’agost.

L’Íbex-35, però, no va ser una excepció al món. La caiguda del 40% de la borsa de Xangai des de mitjans de juny també va afectar igual la majoria d’índexs europeus. A l’agregat del continent es va marcar el pitjor mes en quatre anys. Ahir els principals selectius europeus van tancar el mes amb noves caigudes. L’euro, per la seva banda, va tancar el mes en els 1,12 dòlars, mentre que el barril de Brent va tancar-lo als 52 dòlars, i va deixar enrere el mínim mensual de 42 dòlars.

stats