Economia 07/02/2017

Creix la tensió entre el govern de Colau i Airbnb

La plataforma planteja limitar els lloguers a Ciutat Vella i l'Ajuntament titlla la proposta de "presa de pèl"

P. Solanas / S. Soro
3 min
El Govern preveu ingressar 7,6milions d’euros per la taxa turística imposada als clients del home sharing.

BarcelonaNova crisi entre l’Ajuntament de Barcelona i la plataforma d’allotjament turístic Airbnb. La companyia americana ha volgut fer les paus amb el govern de la ciutat i ha presentat un paquet de mesures per suavitzar el seu impacte a Ciutat Vella, un dels barris més saturats pel turisme. Però la resposta del consistori va ser de rebuig absolut. La proposta d’Airbnb, en concret, consisteix a limitar els anuncis de lloguer de particulars, de manera que cada propietari pugui anunciar només un pis. En canvi, els operadors turístics podran anunciar més d’un habitatge a sempre que s’identifiquin com a professionals als seus perfils.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per a l’Ajuntament, la proposta d’Airbnb és absolutament insuficient, i el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, l'ha qualificat directament de “presa de pèl”. L’edil ha lamentat que el plantejament de la plataforma turística “generava confusió”, i ha deixat que “l’únic acord possible amb Airbnb és que s’avingui a retirar els anuncis de pisos il·legals”. Precisament per aquesta pràctica, Airbnb ja ha rebut diverses multes tant de l’Ajuntament com del Govern, basant-se en la llei catalana que obliga les plataformes que gestionen habitatges d’ús turístic a publicitar pisos legals i amb número de registre. Airbnb sempre ha defensat que hi ha “un buit legal” en la regulació de l’economia col·laborativa i al desembre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li va donar la raó.

Malgrat això, el regidor Agustí Colom ha instat avui la plataforma de lloguer turístic a eliminar tots els anuncis de pisos sense llicència, i ha dit que des de l’Ajuntament no cessaria fins que no aconseguissin “que no hi hagués cap pis turístic il·legal a la ciutat”. De fet, Airbnb afronta una multa de 600.000 euros del consistori de Barcelona per reincidir en aquesta pràctica.

Airbnb, oberta a pagar la taxa turística

La plataforma tampoc ha aconseguit canviar el parer de la Generalitat amb el seu anunci d’ahir. Des del departament d’Empresa reiteren que Airbnb s’ha de centrar en “publicitar tan sols l’oferta legal” i ensenyar els números de registre dels seus anunciants. Segons el Govern, la companyia ha de “seguir l’exemple” d’altres plataformes que sí que s’ajusten a la legalitat vigent.

Entre la bateria de propostes, Airbnb ha reiterat avui a l’Ajuntament la voluntat de contribuir al pagament de la taxa turística. El director general de la companyia per a Espanya i Portugal, Arnau Muñoz, ha recordat que l’empresa hauria recaptat més de sis milions d’euros en aquest impost durant el 2016 a Catalunya. De fet, a la llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat estableix que els clients de la plataforma paguin el mateix que els dels hotels de luxe: 2,25 euros per nit.

Segons ha informat Muñoz, l’any passat la companyia va allotjar fins a 1,2 milions d’hostes a Barcelona, un 40% més que el 2015. Segons les seves dades, els amfitrions de la capital catalana van ingressar una mitjana de 5.300 euros anuals a través de la plataforma i van allotjar turistes a cada seva durant una mitjana de 64 dies l’any. Actualment Airbnb té 11.000 amfitrions actius a la ciutat i 20.000 anuncis registrats, dels quals un 52% són cases senceres i un 48% són habitacions.

4.500 anuncis a Ciutat Vella

A Ciutat Vella, Airbnb té actualment entre 4.000 i 4.500 anuncis, però l’empresa no ha quantificat quants quedarien afectats per aquesta nova política. Amb aquest topall, la companyia ha expressat que la seva voluntat és que el model “sigui més proper a la seva essència”, segons va explicar Muñoz.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha estat encara més dura que Agustí Colom, i ha afirmat a Twitter que la proposta d’Airbnb per al seu districte és “directament un insult”. “El que han de fer és complir la llei i no prendre-li el pèl a la ciutat”, ha etzibat. La tinent d’alcaldia i regidora d’Urbanisme, Ecologia i Mobilitat, Janet Sanz, ha subratllat que des de l’Ajuntament tindrien “tolerància zero” amb la il·legalitat.

Segons un estudi recent, a Barcelona l’oferta total dels habitatges d’ús turístic és de 15.881, dels quals 9.606 habitatges amb llicència i 6.275 habitatges sense llicència. D’aquests, el 35% es troben a Ciutat Vella, i el 33%, a l’Eixample. Per a l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), que fa temps que demana a l’Ajuntament que permeti més pisos turístics legals –per ara, no es permeten noves llicències– la proposta d’Airbnb “és un bon primer pas”. No obstant, la seva reclamació segueix sent que es permeti el creixement els pisos legals per absorbir la demanda dels que opten pels que no ho són.

En el cas de l’oferta de la plataforma Airbnb, les dades de l’Ajuntament estimen que un 60% dels pisos ofertats no tenen llicència. “Els anuncis d’allotjaments turístics il·legals han de desaparèixer d’Airbnb, com estan fent totes les plataformes. Airbnb s’equivoca amb Barcelona”, va sentenciar ahir el regidor Colom.

stats