Economia 11/05/2021

L'Airef reclama al govern central que calculi l'impacte de la reforma fiscal

El supervisor preveu un dèficit menor per al 2021 i el 2022 però adverteix d'un augment del deute que posarà Espanya en una situació "vulnerable"

3 min
La presidenta de l'Airef, Cristina Herrero

MadridEl pla d'estabilitat que el govern espanyol va enviar a Brussel·les amb les previsions d'indicadors com el PIB, el dèficit, el deute i l'atur per als pròxims anys és "incomplet", sobretot perquè no inclou l'impacte de la reforma fiscal prevista. Ho adverteix l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que ha publicat aquest dimarts la seva avaluació de l'actualització del pla d'estabilitat. Segons l'Airef, les previsions de l'executiu de Pedro Sánchez només inclouen l'impacte de les inversions del pla d'estabilitat però no de les reformes previstes: la del sistema tributari, la reforma laboral i la de les pensions. L'Airef retreu al govern que a partir del 2021 dibuixi un escenari "que no incorpora ni un full de ruta per a la política fiscal, ni tampoc algunes mesures tributàries que en el pla de recuperació es planteja que entrin en vigor el 2022".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La presidenta del supervisor fiscal, Cristina Herrero, ha admès que algunes de les reformes –pendents de negociació en el marc del diàleg social– estan pendents de concretar però retreu al govern que mesures previstes i concretades al pla de recuperació no s'hagin tingut en compte per elaborar el pla d'estabilitat. "L'estratègia fiscal no es pot donar per vàlida ni per completa", ha subratllat Herrero. La presidenta del supervisor ha assegurat que altres països europeus han presentat plans fiscals molt més concrets i detallats que el pla espanyol i ha destacat els casos d'Alemanya i del Regne Unit. Segons Herrero, "entra en la pauta de comportament dels països de l'entorn europeu concretar les reformes i el seu impacte fiscal".

L'Airef també adverteix que el govern no ha tingut en compte en les seves previsions macroeconòmiques l'augment del deute i del dèficit estructural que ha deixat la crisi sanitària provocada pel coronavirus. "No es fa prou atenció al llegat d'aquesta crisi", ha subratllat la presidenta del supervisor fiscal. L'informe avisa que els elevats nivells de deute "suposen un important factor de vulnerabilitat de l'economia espanyola", especialment de cara a futures crisis en què el cost del deute s'encareixi, i demana un pla de reequilibri que es posi en marxa quan es produeixi una recuperació "consistent" de l'economia.

De fet, des del govern espanyol la idea és la mateixa: fins que no es recuperi l'economia no hi haurà mesures d'austeritat. Des de l'Airef es reclama, per quan el PIB torni a la normalitat, un reequilibri dels comptes que permeti generar "un marge de maniobra suficient" per a futures crisis. La seva previsió apunta a un deute del 112,4% del PIB per al 2024. Segons el càlcul de l'Airef, si el cost del deute augmentés 100 punts bàsics, la despesa s'incrementaria en 15.000 milions d'euros.

Menys dèficit a curt termini

Amb tot, les previsions de l'evolució del dèficit per a aquest any i el que ve són millors que les del govern espanyol. L'Airef estima que el dèficit se situarà aquest any en el 7,8% (enfront del 8,4% de l'executiu) i en el 4,5% el 2022 (enfront del 5% del govern). Per al 2023, l'Airef calcula un dèficit del 3,9%, només una dècima menys que l'estimació del govern. En canvi, a mitjà termini les previsions del supervisor fiscal són més pessimistes. "Creiem que la recuperació del dèficit a partir del 2024 serà més lenta", ha destacat Herrero. Tot i això, l'Airef ha recordat que l'evolució de la pandèmia pot afectar totes les estimacions.

Pel que fa al PIB, el supervisor fiscal considera que les previsions de l'executiu central –calcula que el PIB creixerà un 6,5% aquest any– són "factibles", però destaca que l'evolució del creixement econòmic estarà també molt marcada per la recuperació de la normalitat després de la pandèmia i especialment per la recuperació del turisme. "És una variable clau", ha apuntat la presidenta de l'Airef. Segons les seves previsions, el turisme estatal es podria recuperar a finals d'aquest any però l'internacional es recuperarà més lentament i no tornarà a nivells prepandèmia fins a finals del 2022 o fins i tot el 2023.

stats