Pensions

Així queda la teva pensió aquest 2022

El consell de ministres dona llum verda a l'augment de les prestacions d'acord amb la inflació

3 min
Els fons de pensions són un vehicle per  a la jubilació.

MADRIDLlum verda del consell de ministres perquè els gairebé deu milions de jubilats que hi ha a Espanya vegin augmentar aquest any la seva pensió. Amb la reforma del sistema, negociada amb els agents socials i aprovada al Congrés de Diputats, les pensions contributives, entre les quals el subsidi per jubilació, es revaloritzaran un 2,5%. L'augment és fruit de calcular l'IPC mitjà entre el mes de desembre del 2020 i el de novembre de l'any passat, tal com es va acordar amb els sindicats i les patronals l'estiu passat amb l'objectiu de deixar enrere el factor de sostenibilitat introduït pel Partit Popular l'any 2013 (provocava augments anuals d'un 0,25%). A grans trets, la reforma deixa la jubilació mínima en 721 euros al mes (10.104 euros a l'any), i la màxima en 2.819 euros mensuals en 14 pagues (39.474 euros a l'any).

A tall d'exemple, si el 2021 un pensionista de 65 anys o més sense cònjuge al càrrec cobrava una pensió mínima per jubilació de 654,6 euros al mes en 14 pagues, aquest 2022 passarà a cobrar 721 euros mensuals (10.104 euros l'any). En cas que la persona tingui un cònjuge al càrrec, la jubilació passa dels 851 euros al mes en 14 pagues, als 890 euros mensuals (12.467 euros a l'any). Uns subsidis, però, que són més baixos si la persona té menys de 65 anys.

De fet, el govern espanyol ja ha fet públic en què s'ha traduït l'augment aquest mes de gener a la caixa de la Seguretat Social. Segons dades del ministeri publicades aquest dimarts, la pensió mitjana de jubilació ha superat per primer cop els 1.200 euros, i se situa en 1.245 euros al mes en 14 pagues. Ara bé, aquesta quantitat varia en funció de la situació de l'empleat. Mentre que la jubilació mitjana dels treballadors que formen part del Règim General se situa en uns 1.396 euros al mes en 14 pagues, la dels treballadors que formen part del Règim d'Autònoms cau fins als 829 euros al mes, segons dades del ministeri.

A banda de la pensió per jubilació, l'augment del 2,5% de les prestacions no contributives també afecta la pensió per viudetat, per incapacitat permanent, orfandat i, finalment, en favor dels familiars. Per exemple, si el 2021 una persona viuda amb càrregues familiars cobrava com a mínim 797 euros al mes en 14 pagues, amb la nova reforma cobrarà 834 euros mensuals (11.688 euros l'any) aquest 2022. A més a més, per primer cop les parelles de fet també podran cobrar aquest subsidi que fins ara només rebien els matrimonis. Aquest gener, la pensió per viudetat s'ha situat en 774,26 euros mensuals de mitjana, segons dades del ministeri.

L'IPC, però, també revaloritzarà la paga compensatòria de les pensions, és a dir, la paga que han de rebre els pensionistes en cas d'una desviació dels preus respecte a la revalorització inicial de les pensions. Així, només aquest mes de gener (i per últim cop, ja que a partir d'ara les pensions es revaloritzaran amb la inflació), els pensionistes veuran incrementar de forma "complementària" les seves nòmines un 1,6%. En un inici, el ministeri de la Seguretat Social va situar l'augment en un 0,9%, amb un cost d'uns "2.000 milions d'euros".

Amb tot, cal recordar que una altra diferència d'aquest 2022 és que els treballadors que vulguin cobrar el 100% de la seva jubilació hauran de tenir 66 anys i dos mesos, tal com va aprovar l'any 2011 el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero. Una reforma que, a més, també va establir elevar l'edat de jubilació als 67 anys l'any 2027.

Alça del 3% en pensions no contributives

Enguany, però, també es revaloritzen les pensions mínimes i no contributives, així com l'ingrés mínim vital (IMV), que pujaran un 3%, tal com es recull als pressupostos generals de l'Estat per al 2022. A més, els beneficiaris de l'últim subsidi també rebran la paga compensatòria. L'import de l'IMV varia en funció de la unitat de convivència. Com a exemple, si el 2021 una unitat de convivència formada per dos adults i un menor rebia 9.022 euros a l'any, ara percebrà 9.439 milions d'euros a l'any.

El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha destacat que el conjunt de mesures aprovades es tradueix en 6.500 milions d'euros, com va anunciar el president espanyol Pedro Sánchez aquest cap de setmana. El 2021 va tancar amb una despesa en pensions contributives d'un 12% del PIB. Malgrat això, en roda de premsa posterior al consell de ministres Escrivá ha insuflat optimisme destacant que el dèficit de la Seguretat Social s'ha reduït fins a l'1% el 2021 (dues dècimes menys del previst) i s'estima que caurà mig punt més aquest 2022. Escrivá ha vinculat aquesta reducció del dèficit a la millora dels ingressos (la Seguretat Social va recaptar 132.000 milions d'euros a través de les cotitzacions, un 6% més que el 2029, és a dir, al nivell prepandèmia).

stats