Laboral

Així serà la reforma de les pensions

Ministeri i agents socials tanquen un acord que declara la guerra a les jubilacions anticipades

4 min
El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl ministeri d’Inclusió i Seguretat Social ha tancat aquest dilluns amb els agents socials –les patronals CEOE i Cepyme, i els sindicats CCOO i UGT– un preacord per a la reforma de les pensions que suposa la derogació de la reforma del govern de Mariano Rajoy del 2013, i que s'alinea amb la reforma prevista al Pla de Recuperació presentat a Brussel·les. Un preacord, al qual ha tingut accés l’ARA, que té com a punts fonamentals la revalorització de les pensions en funció de la inflació, la supressió del factor de sostenibilitat (que lligava les pensions a l’esperança de vida) i l'objectiu d'allargar l’edat de jubilació real (la mitjana és ara de 64,6 anys) fins a la legal (que està entre 65 i 66 anys). A més, per reduir el dèficit de la Seguretat Social, les despeses denominades impròpies, com per exemple les pensions no contributives, aniran a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat, que aportarà un 2% del PIB, uns 21.000 milions d’euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’acord, només pendent de ratificació per part de les direccions de les patronals i que el govern espanyol preveu aprovar el 6 de juliol, deixa per a més endavant, però, alguns dels aspectes més difícils de la negociació: el mecanisme d’equitat intergeneracional, que substituirà el factor de sostenibilitat, s’ha d’aprovar durant els pròxims cinc mesos i ha de ser operatiu a partir del 2027. Altres aspectes pendents són eliminar els topalls a les pensions màximes i l’increment de la cotització dels sous més alts, el nou sistema de cotització per als autònoms segons els seus ingressos reals i la revisió del còmput d’anys de cotització per fixar la pensió.

Aquest matí el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ja avançava que l’acord era a prop. Després de tancar el pacte, UGT i CCOO l'han valorat molt favorablement perquè reverteix la reforma del PP i garanteix les pensions dels baby boomers –la generació que aportarà més pensionistes, que cobraran pensions més altes i amb una expectativa de vida més llarga–, segons ha dit el secretari general de CCOO, Unai Sordo. La secretaria de polítiques europees de la UGT, Mari Carmen Barrera, ha destacat la importància d’un acord “intel·ligent” i "equilibrat”, que no agrada als “apòstols de les retallades” i demostra que la reforma del 2013 va ser “injusta i innecessària”.

Revalorització

S’assegura que els pensionistes no perdran poder adquisitiu

L’IPC dels 12 mesos anteriors serà l’indicador per revaloritzar les pensions cada any. S’acaba així amb el topall del 0,25% quan hi havia dèficit de l’Estat de la reforma del PP. L’acord recull que en cas d’inflació negativa, els pensionistes no veuran reduïts els seus ingressos, sinó que es mantindran igual.

Per intentar equilibrar els comptes de la Seguretat Social, l’Estat transferirà un 2% del PIB a aquest organisme des dels pressupostos generals. Uns 21.000 milions d’euros que l’acord detalla que seran per pagar prestacions a menors, bonificacions a les cotitzacions i complements per reduir la bretxa de gènere, entre d'altres.

Jubilar-se més tard

Incentius per treballar més i retallada a la jubilació anticipada

Jubilar-se més tard tindrà premi. L’acord regula incentius, que poden arribar al 4% a la base reguladora per cada any de demora o un xec que va de 4.786,27 euros per a les pensions més baixes fins als 12.060,12 euros per a les pensions més altes amb més de 44 anys de cotització.

L’altra forma d’allargar l’edat de jubilació és reduir la quantia de la pensió quan el treballador es jubili anticipadament. El percentatge de reducció serà mensual (no trimestral com fins ara), i va del 2,81% per als que es jubilin un mes abans de l’edat legal fins al 21% per als que es jubilin dos anys abans i hagin cotitzat menys de 38 anys i sis mesos.

Jubilació involuntària

Menys penalització per als obligats a jubilar-se abans d’hora

L’acord, però, reconeix que de vegades el treballador es jubila anticipadament de forma no voluntària. En aquests casos, es rebaixaran les penalitzacions. A més, s’amplien les causes de la jubilació anticipada involuntària, com els trasllats forçosos, l’impagament per part de l’empresari o la modificació substancial de les condicions de treball.

Límit a la jubilació forçosa

No es podrà obligar ningú de menys de 68 anys

El pacte preveu que en el cas de demorar la jubilació no es cotitzarà per contingències comunes, només per incapacitat temporal, a partir d’haver complert l’edat de jubilació.

Aquest acord també prohibeix les clàusules de jubilació forçosa per a les persones de menys de 68 anys, i les empreses no podran amortitzar els llocs de treball dels que, un cop complerts els 68 anys, es jubilin de forma forçosa i hauran de contractar un nou empleat.

Altres punts de l’acord

Parelles de fet, becaris i atenció a la dependència

L’acord inclou altres modificacions. Els becaris cotitzaran (amb una reducció del 75%) encara que no cobrin per la seva feina. La pensió de viduïtat en el cas de les parelles de fet s’igualarà a la dels matrimonis. També es modificarà la llei per al finançament públic de les quotes dels convenis especials dels cuidadors de persones amb dependència, i es mantindrà la base de cotització dels treballadors que redueixin la jornada laboral per cuidar una persona depenent.

stats